Kina: Massiva studentprotester i Nanjing

2009-05-28 10:34:11
Tusentals studenter slogs med polisen i den sydkinesis­ka staden Nanjing efter att stadens administrationsche­fer spöat upp studentförsäljare.

Sammandrabbningen ägde rum på måndagkvällen den 18 maj, vid tiden för slutspurten inför de ”kommunistiska” myndigheternas 20-årsfirande av 4 juni-massakern.
Fem studenter från Nanjings universitet för flyg- och rymdvetenskap rapporterades ha blivit slagna av medlemmar i Nanjings stadsstyrelse [by­rå], i ett försök att röja vägen fri vid universitetsentrén. Detta ledde till en vägblockad genomförd av tusentals studenter från detta universitet. En blodig sammanstötning mellan tusentals studenter och kravallpolis rappor­teras ha pågått ända in på tisdagsmor- gonen.

Trettio studenter skadades och en polisbil slogs sönder. Polisstation­en i Nanjings utvecklingszon i Jiangning och säkerhetschefen på Nanjings aeronautik- och ­astronautikuniversitet har bekräftat att incidenten ägde rum för Informationscentret för mänskli­ga rättigheter i Hongkong (Information Centre for Human Rights, IC­HR).
Enligt ICHR sålde fem studenter på måndagsmorgonen keramikgods (en vanligt sätt att skaka fram pengar för kostsam högre utbildning) på ­Jiangnings universitetsområde på Nanjings universitet för flyg- och rymdvetenskap när de blev misshandlade och skadade av stadsbyrån [rättare sagt: av personal från stadslednings- och polisbyrån].
Händelsen fick studenter som un­der lång tid hade samlat på sig klagomål mot stadsmyndigheterna [byrån] att rusa ut genom grindarna till universitetsområdet och ut på gatorna för att demonstrera.

Tusentals studenter höll upp plakat och skrek slagord. Jiangjunvägen utanför ingången till universitetet blev så kompakt blockerad att ingenting kunde komma igenom. Fram till klockan 8 på morgonen placerade studenterna ut fler och fler protestbanderoller.
Under denna tid blev en student påkörd och skadad av en polisbil och tre studenter fördes bort av säkerhetspoliser, vilket retade upp studenterna.
Åtskilliga tusen studenter  började tränga sig fram emot den mänskliga mur som upprättats av kravallpolisen och en blodig sammanstötning med polisen följde, i vilken 30 studenter skadades och en polisbil förstördes. Demonstrationen fortsatte fram till tidigt på tisdag morgon och upplöstes klockan ett på eftermiddagen.
Polisstationen i Nanjings utvecklingszon i Jiangning har bekräftat att en stor studentdemonstration ägde rum.

Händelseförloppet ser ut att ha provocerats fram av den aggressiva taktiken från både stadsmyndigheternas och, senare, polisens sida.
Något som understryker hur känsliga studentprotester är nu, inför den 4 juni, är att ledare för provinsregeringen anlände till universitetet på tisdagen (den 19 maj) för att försäkra sig om att protesterna kvävdes i sin linda.

Studenter uppgav att alla professorerna mobiliserades till att göra studentarbete och förhindra ännu en ga- tudemonstration. Så många som hun­dra kravallpoliser var utplacerade framför universitetsentrén.
Detta var den andra incidenten med offentliga studentoroligheter som ägde rum på mindre än tio dagar i Kina.
Den 7 maj genomförde hundratals studenter på Zhejianguniversitet en demonstration på gatorna i Hang-zhou efter att en av deras studentkamrater dödats av en fortkörare.
Studenternas demonstration drog till sig enormt mycket uppmärksamhet på internet.
Även om de direkt utlösande orsa­kerna vid första anblicken inte förefaller att vara politiska, visar bägge studentprotesterna på hur spänd situ­ationen är på universiteten i Kina.

chinaworker.info

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!