Kina: Upplopp vid ”Happy Meals” fabrik

2006-08-09 15:45:55
Den sydkinesiska staden Dongguan har sett ännu en explosiv arbetarprotest mot långa arbetstider, låga löner och slavförhållanden.

Fler än 1 000 arbetare strejkade 22-23 juli på Henglifabriken som ägs av Merton Company. Det Hong Kong-baserade företaget levererar leksaker till stora amerikanska bolag som McDonald’s, Disney, Mattel och Hasbro.
Protesten började på arbetarnas baracker på kvällen och utvecklades till ett ”självorganiserat arbetarupplopp” som fortsatte hela dagen därpå, enligt China Labor Watch. Enligt ett anonymt inlägg på internetsajten Tianya Club, bröt en våldsam konfrontation ut mellan arbetare och säkerhetsvakter på två av fabrikens barracker. Arbetarna öppnade vattenposter för att pressa tillbaka vakterna, bilar vältes och en dator krossades innan kravallutrustad polis till slut tog kontroll. Tiotals arbetare har arresterats och ett flertal skadats.

Omänskliga förhållanden

Arbetare på Mertons fabriker i Kina jobbar oftast 11 timmar om dagen, 6 dagar i veckan med uppemot 70 timmars övertid i månaden ovanpå detta, ett flagrant brott mot Kinas arbetslagar. Arbetare på fabriken tjänar 510 kronor i månaden, minimilönen i Dongguan, men tvingas betala tillbaka en fjärdedel för att sova och äta på fabriken. Enligt China Labor Watch bestraffas de som vägrar jobba övertid med löneavdrag. Semester- och sjukersättningen betalas inte.
Protesten på Henglifabriken, med totalt 10 000 anställda, är en pinsamhet för McDonald’s och dess övriga storkunder, och påminner om varifrån deras enorma vinster kommer. Enligt arbetarna går hälften av fabrikens produktion till McDonald’s, troligen i form av leksakerna till ”Happy Meals” barnmenyer. 

Vincent Kolo
www.chinaworker.info

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!