Kiruna: Stoppa privatiseringarna

2007-12-19 09:53:25
Lördagen den 15 december genomförde IF Metall i Kiruna ett protestmöte under den så kallade Rättviseveckan mot högerregeringen. Efter att kommunledningen i Kiruna lanserat ett förslag om att starta ett privat äldreboende blev det dock detta som dominerade protestmötet.

– Det här med äldreomsorgen blev en extra grej som dök upp. Det är bra att få en signal och se var folk står, sa Daniel Eneslätt, ombudsman för IF Metall avd 1 Malmfälten.
Han berättade också att IF Metall Malmfälten tidigare har genomfört protester mot regeringen i både Pajala och Gällivare.

Nobelpris i snedfördelning

– I Pajala delade vi ut nobelpriset i snedfördelning till regeringen.
Även Harry Rantakyrö, ordförande i Gruvtolvan, deltog på mötet.
– De här dagarna (Rättviseveckan) hade aldrig varit om det inte varit för 18 september, sa Harry Rantakyrä, även om han tyckte att protesterna hittills har varit för tama.
LO-ombudsmannen Håkan Nedlund var också på plats och berättade om att LO-aktionerna den 19 december mot regeringen i Norrbotten begränsas till flygbladsutdelning under lunchtid.
– Det är en hopplös tidpunkt, erkände han, och menade att det fanns en fara med en demonstration om det blev liten uppslutning.
Han ville dock inte kritisera tidpunkten och sa att dagen sammanföll med riksdagens avslutning.

Gör tummen ned

Kirunaborna var dock mest engagerade i äldreomsorgsfrågan.
– De tycker att det är förjäkligt med privatiseringarna i äldreomsorgen, berättade Daniel Olofsson, ordförande i sektion 8, avd 5 av Svenska Målareförbundet.
Många av dem som kom fram och skrev under namnlistorna mot privatiseringarna var gamla socialdemokrater, som tyckte att Kenneth Stålnacke (socialdemokraternas kommunalråd i alliansen med m, sjukvårdspartiet, kd, mp och samelistan) hade hamnat i ”fel parti”.
Även socialdemokrater i kommunfullmäktige kom fram och var kritiska, men vågade inte skriva under på protestlistorna.
Under söndagen beslutade ett socialdemokratiskt medlemsmöte efter en lång debatt att fråga ska behandlas igen på ett nytt möte efter nyår.
– Det var ganska jämt mellan ”för” och ”emot”, där de som satt i kommunstyrelsen var mest positiva, sa en som hade deltagit på mötet.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!