KKP-diktaturen attackerar hbtq+-grupper

KKP-diktaturen stänger ner universitetsstudenternas hbtq+-grupper på WeChat (Illustration: Natalia Medina).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Förtrycket mot hbtq+-personer i Kina intensifieras. Det kommer i svallvågorna av repressionen mot kinesiska feminister i våras.

Allt fler ungdomar och arbetare i Kina reser sig i modigt motstånd mot den brutalt auktoritära KKP-diktaturen och Xi Jinpings regim. Men den statliga övervakningen och undertryckande av all organisering innebär att grupperingar och protestyttringar ofta återfinns på nätet.
Nu har KKP-diktaturen stängt ner ett dussintal olika hbtq+-grupper ledda av universitetsstudenter på den populära social media-plattformen WeChat utan förvarning. 
Grupperna hade som mål att ”avancera jämställdheten mellan könen och sexuella minoriteters rättigheter”, rapporterar Al Jazeera den 13 juli. Till Al Jazeera säger också Mary (fingerat namn) att:
– Det kom som en överraskning, men samtidigt inte. Vi vet att rättighetsrörelser för hbtq+-personer stöter på hinder efter hinder i Kina, men vi trodde att vi genom att vara universitetsanknutna skulle slippa de värsta nedslagen.

Men många yttrade sitt missnöje mot nedslagen online. En skrev att ”efter åratal av att ha arbetat här och sett mina kollegor blivit förhörda, censurerade och tvingade till att radera artiklar, kommer jag aldrig att förlåta landet”. En annan skrev att ”vad jag fruktar mest är förmågan att kunna radera något bara genom att knäppa med fingrarna. Detta något kan vara en person, en grupp personer, en organisation, eller till och med en etnisk grupp”.
Regimen har ofta jämställt homosexualitet med våld och att det är oanständigt; att det är en ”mentalsjukdom”. Det finns också bland högern och konservativa i Kina en utbredd åsikt om att hbtq+-rörelsen har en ”agenda” om att förgöra ”traditionella värderingar”. 

Den taktik som KKP-regimen använder sig av liknar den repression de har använt sig av mot feminister i Kina. I våras skrev kampanjen Solidaritet mot repressionen i Kina och Hongkong att:
”De många attackerna har ett likartat mönster. Först förföljs feminister skoningslöst av nationalistiska KKP-vänliga internettroll i en samordnad kampanj. En våg av hysterisk online-antifeminism uppmuntras av staten. Sedan stängs prominenta taleskvinnors konton på sociala medier och deras grupphemsidor ner. De utmålas som statens fiender för att sedan tystas!”
Till The Guardian den 8 juli säger också den feministiska aktivisten Xiong Jing att nedstängingen av WeChat-grupperna är ”en stark signal att myndigheterna inte välkomnar något som strider mot mainstream-värderingar”, och fortsätter:
– Både feminist- och hbtq+-studentorganisationer ses som influerade av västliga värderingar eller manipulerade av utländska makter, så svaret blir ”rensa ut alla”. Detta är inte bara homofobi, utan också ett politiskt stigma mot icke-regeringsgrupper, inkluderat studentklubbar, i ett kontinuerligt nedslag mot det civila samhället i Kina.

Hur kan en kamp vinnas mot ett sådant enormt brutalt repressionsmaskineri som KKP-diktaturen är?
Faktum är att KKP-diktaturen är väldigt rädda över den enorma radikaliseringen som äger rum bland unga. De är oroade över vad som komma skall. Därför försöker Xi Jinping avleda det växande missnöjet i samhället och rättfärdiga förtrycket genom att använda sig av Han-nationalism och en rasistiskt/chauvinistisk politik.
Våra kamrater i Kina och Hongkong tvingas arbeta underjordiskt med väldigt många säkerhetsåtgärder för att inte gripas. Men med ett ihärdigt och seriöst arbete förbereder de sig för när sociala explosioner och revolutionära sociala rörelser oundvikligen kommer att bryta ut i framtiden.
Kinesiska arbetare, kvinnor, hbtq+­-aktivister och alla förtryckta i regionen behöver stöd från socialister och arbetare i hela världen i kampen mot den enorma repressionen.  Stöd och sprid kampanjen Solidaritet mot repressionen i Kina och Hongkong, och bygg motståndet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!