Klimataktion för Sápmi

Foto: Extinction Rebellion Sverige

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Förra helgen hölls en gatuockupation utanför Sveaskogs huvudkontor i Stockholm av miljö- och klimataktivistgruppen Extinction Rebellion. Protesten gjordes för samiska rättigheter med fokus på nykolonialism och krav på att Sverige ratificerar ILO 169.

Samiska aktivister från Norrbotten deltog under manifestationen och åtminstone en av dessa greps då de förde aktionen in i lokalerna på Sveaskogs kontor. Tor Tuorda från Randijaur, känd för sitt engagemang mot uppstarten av en gruva i Kallak/Gállok, greps när aktivisterna satte upp affischer inne på Sveaskogs kontor. Tuorda skriver på sin egen blogg om protesten och Sveaskogs förfarande:
”En strategi där bolaget på löpande band klassar ner naturskogar med hög biologisk mångfald och bra renbete till produktionsskogar, så att de kan kalavverkas”.

Även aktivisten Henrik Andersson från Gällivare skogssameby deltog och säger till Sameradion att han ser dagens skogsbruk som skövling och ett hot för renskötselns överlevnad. Aktivisterna satte upp affischer med bland annat budskapet ”Skogsmissbruk” och en ”vräkningsorder” utfärdad till Sveaskog.

Frågan om rättigheter till skog och mark i Sápmi har sin historia i den svenska kolonialismen och är uppenbart kännbar än idag.

Extinction Rebellion lyfte fram krav på att Sverige måste anta ILO 169, FN-konventionen om urfolks rättigheter, där just frågan om rätt till land och vatten är väsentlig.

Kampen för samiska frågor har historiskt gått hand i hand med klimatrörelsen, sedan gruvprotesterna i Jokkmokk som började för några år sedan har denna allians fått ett uppsving. Den pandemi vi nu skådar har tydligare än någonsin visat oss sviterna av kapitalismens påverkan på miljö och klimat.

Det finns ingen annan väg att gå idag än att bryta med det kapitalistiska systemet och kämpa för ett socialt och ekologiskt rättvist samhälle för hela planetens överlevnad. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!