Klimataktion mot australiska regeringens misslyckade krishantering

Klimataktion utanför Australiens ambassad mot dess regerings misslyckade krishantering (Foto: Vilgot Karlsson).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Fredagen den 10 januari arrangerade Extinction Rebellion Stockholm en stödaktion utanför Australiens ambassad i solidaritet med Extinction Rebellion Sydney och Uni Students for Climate Justice. Detta för att uppmärksamma både den australiska regeringens misslyckade krishantering och klimatförstöringen som har ökat brandrisken.

Aktionen gick ut på att ställa sig utanför ambassaden och dela flygblad, sjunga sånger (ledda av en förberedd kör) och hålla tal. Detta följdes av en ”People’s Assembly” där alla samlades i små grupper för att diskutera nästa steg, och sist men inte minst överlämna ett protestbrev till Australiens ambassad. 
Till en början bestod folksamlingen av ett femtiotal personer, men strax efter starten anslöt sig en grupp från Fridays For Future och ett flertal andra. 
När demonstranterna sedan ställde upp sig utanför ambassaden var det närmare 150-200 personer som trängdes på trottoaren. 

Bland talarna fanns klimatforskaren Paul Pulé som tog upp de ekonomiska aspekterna av klimatkrisen och poängterade att forskare och allmänheten har påpekat att det krävs nödvändiga åtgärder som borde ha genomförts för länge sedan, men att inget har gjorts.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!