Offensiv firade 50 år: Klimatet – ”Organisera er, rörelserna ger hopp!”

Smilla Ubbe, Arne Müller med micken och Robert Bielecki (Foto: Natalia Medina).

av Offensiv

På Offensivs 50-årsfirande anordnades en klimatpanel bestående av den grävande journalisten och författaren Arne Müller, superklimataktivisten Smilla Ubbe samt socialisten och urfolkskämpen Raymond Stokki. Robert Bielecki, redaktör på Offensiv som har skrivit många artiklar om klimatet och själv deltagit i flera klimatrörelser, var samtalsledare.

Under samtalet kom så många olika saker upp: om klimatrörelser, skogens roll, gruvbolagens vinstjakt, urfolkens kamp mot exploatering och inskränkningar, vad är en verklig grön omställning och så mycket mer.
Robert ställde flera olika frågor som gav en givande och positiv diskussion om problem och möjligheter för klimatkampen.
– Det är så många drivkrafter som krockar med klimatomställningen. På punkt efter punkt kan man se hur det ekonomiska systemet helt är på tvärs med vad som faktiskt behövs för klimatet och miljön. Det är ett grundläggande problem när drivkraften är profiten över allt annat. Att kontrollen är i privata företag är helt enkelt inte bra. Det måste styras demokratiskt, slog Arne Müller fast, som precis har gett ut en ny bok om den så kallade gröna omställningen i norra Sverige.
Smilla Ubbe tog upp viktiga poänger om den omfattande gröntvättningen från bolag och etablissemang, det vill säga att de försöker framställa sig som miljövänliga när de i själva verket smutsar ner oavbrutet.
Raymond Stokki tog förutom urfolkens klimatkamp upp om att det behövs en massiv omfördelning av samhällets resurser. I takt med att klassklyftorna bara ökar blir de rika allt rikare på klimatets, miljöns och arbetares bekostnad. Det krävs en socialistisk förändring, och det omgående.

Flera frågor från publiken kom också, som tog chansen att ställa intressanta frågor om allt möjligt. Som avslutande ord var budskapet ganska tydligt från de tre gästerna: Man behöver organisera sig, de rörelser som finns ger hopp, och tågförarnas strejk visar vilken kraft i samhället som egentligen har makten – arbetarklassen.
Nu bygger vi vidare för en enad klimatrörelse och -kamp som kommer att vara så nödvändig. Världens alla multipla kriser samverkar och går in i varandra, och så även klimatkrisen som hänger över alla kriser och världens folk som ett mörkt moln.
Det är bråttom – kom med i Socialistiskt Alternativ och ta kamp för ett socialistiskt alternativ till kapitalismens klimatkaos.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!