Klimatforskare varnar: Fem tippunkter redan passerade

Avsmältningen av isarna på Grönland benämns som en av de tippunkter som nu kan ha passerats (Foto: Steve Weston / Flickr CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Enligt tidskriften Science kan redan fem olika klimattrösklar, eller tippunkter, redan ha passerats. Behovet av en snabb, omedelbar omställning av den förda utsläppspolitiken är akut, men under kapitalismen är det uppenbart att det är ”mer av samma” vi har att vänta.

När klimatet passerar en tippunkt innebär det att naturen snabbt går från ett tillstånd till ett annat, från kvantitet till kvalitet. Enligt forskningen finns det när det gäller klimatet 16 olika trösklar, varav fem alltså redan kan ha passerats.
Det är forskare på Stockholm Resilience Center som drar denna slutsats efter att ha gått igenom över 200 olika rapporter om tippunkter och tröskeleffekter de senaste 15 åren.
De fem som redan kan ha passerats är: koralldöd på grund av varmare hav, tinande permafrost på tundran, att havsströmmar förändras i Labradorhavet utanför Grönland, och att isarna på såväl Grönland som Västantarktis smälter.

Ingo Fetzer, klimatforskare vid Stockholm Resilience Center, oroas över detta och säger till SVT Nyheter den 9 september:
– De som jag tycker är väldigt oroande är dels avsmältningen av istäckena på Grönland och Västantarktis som inte bara har stor påverkan på klimatet utan även kan leda till stor höjning av havsnivåerna. Och dels den tinande permafrosten som kan orsaka metanutsläpp som snabbar på uppvärmningen ytterligare.
Studiens huvudförfattare David Armstrong McKay varnar också om att:
– Vi kommer nästan säkert att passera en och en halv grads uppvärmning även om utsläppen minskar fort. Och vid den nivån ser vi att en del av tröskeleffekterna blir troliga. Men även om vi går över 1,5 grad är det värt att minska utsläppen så mycket som möjligt för att förhindra andra tippningspunkter från att bli troliga.

Behovet av en snabb, omedelbar omställning av den förda utsläppspolitiken är akut.

Det är därmed en akut nödvändighet att minska utsläppen mycket snabbt, men under det kapitalistiska systemet där greenwashing har blivit normen och konstant jakt på ökade profiter står över alla andra behov kommer detta aldrig att ske.
Därför krävs det en internationell rörelse som tar strid mot hela det förpestande systemet, som länkar samman sociala rörelser med klimatrörelsen och kopplar klimatkampen med arbetarkampen i ett motstånd med sikte på ett socialistiskt systemskifte. Bara så kan vi säkerställa att resurser går till samhällets behov – de mänskliga och klimatets.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!