Klimatstrejk 19 mars: Ingen harmoni under kapitalismen

Tomma löften och alldeles för sena halvåtgärder är allt etablissemanget har att erbjuda klimatrörelsen (Foto: Natalia Medina).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Snart är det nya globala klimatstrejker den 19 mars. Som med det mesta annat under pandemin är aktionerna framför allt digitala.

Precis som förut är det Fridays for Future som kallar till strejkerna. Temat är denna gången ”No More Empty Promises” (Inga Mer Tomma Löften). De skriver på sin hemsida bland annat att:
”Våra makthavare fortsätter att förmedla otydliga och tomma löften om framtida bättring istället för att agera här och nu. (…) Vår koldioxidbudget håller på att ta slut. Klimatkrisen orsakar redan idag död och förstörelse och läget kommer att förvärras ju mer tid som tillåts gå innan vi agerar. 
För att vi ska kunna undvika de värsta scenarierna krävs det årliga, juridiskt bindande mål som tar hänsyn till rättvisa och jämlikhet. Vi behöver inte fler tomma löften, vi behöver handling.”
De uppmanar alla att stanna hemma, inte delta på eventuella distansundervisningar, lägga upp bilder med klimatstrejksplakat och delta i ett zoomsamtal där de ”umgås och twittrar till världsledare för att kräva skillnad”. 
Dessutom vill de att man skickar vykort till politikerna med sitt klimatbudskap.

Samtidigt med en allt mer akut klimatkris fortsätter högerreaktionärer världen över att attackera den unga klimatkämpen Greta Thunberg. När hon gav sitt stöd till de ännu pågående indiska bondeprotesterna mot Modi-regeringens förslag om att öppna upp jordbruket för marknaden haglade attacker mot henne.
Den indiska härskande klassen räds naturligtvis den ökade radikaliseringen bland bönderna och ungdomarna i landet, som stärks av hennes stöd. Därför har den indiska polisen nu börjat undersöka ”propagandan från intressegrupper som försöker mobilisera ett internationellt stöd emot Indien”, som medier rapporterade om i början av februari.
Polisen menar att Thunbergs tweets till stöd för protesterna är en ”kriminell konspiration” och ett försök att ”förespråka fiendeskap mellan olika grupper utifrån religion, etnicitet, födelseort, bostadsort, språk, och agerar fördomsfullt mot upprätthållandet av harmoni”, enligt indiska NDTV.
Att polisen senare arresterade den 22-åriga indiska klimataktivisten Disha Ravi för att hon hade delat Thunbergs tweet är ett exempel på hur man genom skrämseltaktik försöker avskräcka från att ifrågasätta ”harmonin” i samhället.

Den härskande klassen internationellt vill nog inget hellre än att ”upprätthålla harmoni”, som är kodord för att upprätthålla den rådande inhumana ordningen och systemet. Det finns ingen harmoni under den djupt orättvisa och förtryckande kapitalismen, som dessutom för oss mot en klimatapokalyps.
Den växande medvetenheten hos ett allt större skikt framför allt unga i världen om att det är just det rådande systemet som är direkt ansvarigt för miljökatastrofer och global uppvärmning oroar eliten. 
Samtidigt är det långt ifrån tillräckligt att endast uppmana till politikerna att ”tänka om” eller förlita sig på juridiskt bindande mål. Makthavare bryter mot lagar hela tiden. Så fort det är säkert att anordna stora protester igen måste den samlade arbetarrörelsen tillsammans med klimatrörelsen organisera stora strejker för att visa vilka det är som har makten att stanna hela samhället.
Det krävs också ett socialistiskt program för en grön omställning och för att se till att makten över samhället och ekonomin läggs i arbetarklassens händer, i ett samhälle som inte styrs utifrån profitjakt utan utifrån behoven hos och i samklang med människa, natur och djur.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!