Klimatstrejka 24/5: ”Systemet måste förändras”

av Robert Bielecki & Natalia Medina

Fabia Morger har klimatstrejkat varje fredag sedan i januari (Foto: Natalia Medina).

Den 24 maj är det dags för nästa globala klimatstrejk som Fridays For Future uppmanar till. På Mynttorget utanför riksdagen i Stockholm fortsätter strejkerna, om än i mindre skala.

Offensiv pratade med Fabia Morger i fredags den 26 april, doktorand vid Stockholms universitet, som har klimatstrejkat varje fredag sedan i januari:
– Jag började klimatstrejka eftersom jag hade lite klimatångest. Man läser vad som händer med klimatet, och jag orkade till slut inte läsa om det mer.
– Men med dessa strejker kan man göra något, fokusera kraften. Energin finns där, och det är ett sätt att fokusera den. Den 15 mars var jättehäftigt, otroligt mäktigt. 
– I allmänhet måste systemet förändras, då det krävs en extremt stor förändring på grundläggande nivå. Konsumtionssamhället måste också bort.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv uppmanar alla att ansluta den 24 maj och göra den ännu större än den historiska klimatstrejken den 15 mars. Vi kämpar också för att få in socialistiska krav i klimatrörelsen samt att få med arbetarrörelsen i stort i kampen. Detta är enda vägen till den enorma omställning som krävs för att rädda klimatet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!