Klimatstrejka med socialisterna

av Cesar Andersen Lindholm // Artikel i Offensiv

Nästa globala klimatstrejk närmar sig, och likaså gör en ohållbar global uppvärmning om vi inte förändrar samhället i grunden. Det är ingen debatt om det råder klimatkris, det är allmän kännedom. Dock var det klimatkris även för 30 år sedan. Trots det har nästan inget hänt, skadorna på klimatet har idag nått en hårresande nivå, och klimatkrisen är snart irreversibel.

Den globala klimatrörelsen de senaste åren är det första riktiga hoppet i att vända på klimatförändringarna, och människor världen över har deltagit i kampen. Sammanlagt beräknas den siffran vara hela 7,6 miljoner (enligt 350.org). En makalös uppslutning, men fortfarande inte ens en bråkdel av världens vuxna befolkning.
Kollektiv kamp är den enda lösningen. Själva huvudmålet med strejkerna är att sätta press på politiker och beslutsfattare, men att klimatförändringarna har fortsatt förvärras även efter 2019 års massiva strejker är ett bevis på att pressen inte har varit tillräckligt stor. Men också att de som har makten att stanna hela samhället – arbetarklassen – inte har deltagit i den utsträckning som behövs.

Politiker och näringslivet bär det största ansvaret för den rådande klimatkrisen, då de upprätthåller det kapitalistiska system som ger den näring. 
Att allt fler förändrar sina vanor i vardagslivet, som att köpa mer i second hand och äta mer vegetariskt, är naturligtvis positivt och visar på en växande klimatmedvetenhet. Men det är långt ifrån tillräckligt när den överväldigande majoriteten av utsläppen kommer från storföretagen och den av kapitalismen pådrivna jakten på ökade profiter. 
100 storföretag har som bekant stått för omkring 70 procent av utsläppen av industriella växthusgaser.

Fredag den 19 mars äger den digitala klimatstrejken rum, och temat är ”No More Empty Promises”. För förändring behövs det att alla deltar på alla sätt man kan. Utöver att strejka kan man också kontakta beslutsfattare på sociala medier, lägga ut bilder på sig själv med plakat, och delta i Fridays For Future’s zoommöte (klockan 14-16).
Dessutom kommer Unga Socialister på fredag att arrangera ett eget zoommöte klockan 11. Temat är ”Ett socialistiskt svar på klimatkrisen”, och mötet är planerat att hålla på i ungefär en timme. Tillsammans ska vi diskutera varför ett socialistiskt program för klimatkrisen är det enda som kan vända den oroande utvecklingen.

Redan nu finns sätt att förbereda och aktivera sig inför fredag. Dela på sociala medier, berätta för vänner och familj om strejken. Ta upp det i skola och på arbetsplats. Ett tips är att försöka arrangera mindre kollektiva strejker, exempelvis med arbetslaget, klassen, eller vängruppen.
Det går inte att poängtera tillräckligt hur viktigt detta är. Därför uppmanar Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv alla att kämpa för vår planet. Inte bara kortsiktigt, på strejken på fredag, utan även långsiktigt, på strejker efter den och på alla sätt som går i vardagen. För nu, mer än någonsin, behövs allas engagemang för att säkra vår framtid.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!