Klimatstrejka med Unga Socialister: Sätt stopp för Cementa!

Kom med i kampen du också – anslut till RS och Unga Socialister! (Foto: Vilgot Karlsson)

av Maria Badri // Artikel i Offensiv

Inför den globala klimatstrejken den 24 september vänder Unga Socialister fokuset mot en av Sveriges största klimatbovar: Cementa. 

Enligt Naturvårdsverket avger företaget omkring 1,6 miljoner ton koldioxid årligen. Tillsammans med SSAB och Preem släpper dessa storföretag ut lika mycket koldioxid som alla personbilar i hela landet. 
Cementas koldioxidutsläpp har även legat på samma siffra i över ett decennium, men trots detta påstår företaget att deras klimatinsatser är tillräckliga och använder sig av utpressning för att fortsätta driva deras verksamheter.

Cementa släpper ut 1,6 miljoner ton koldioxid om året och är en av landets största miljöbovar (Foto: Cementa).

Cementa tillverkar och säljer huvudsakligen cement. Det är under processen av att bränna kalksten för att tillverka cementen som de största koldioxidutsläppen sker. Resterande koldioxidutsläpp uppstår vid användningen av fossila bränslen för att hetta upp självaste ugnarna. 
Tillverkningen av cement har även visat sig vara skadligt för grundvatten. 
Med anledning av detta fick Cementa avslag i sin förfrågan om förlängt tillstånd på Gotland. Detta avslag överklagades, och efter hot om att stopp i produktionen skulle leda till betongbrist i landet lade regeringen fram ett förslag om en undantagslag.

Unga Socialister kommer tillsammans med andra klimataktivister protestera utanför Cementas huvudkontor mot denna undantagslag. Cementa bör liksom alla andra företag ansvara för deras katastrofala klimatpåverkan. Klimatkrisen kommer inte vänta på undantag.

Plats: Marieviksgatan 25, Stockholm 
Tid: Kl 15:00

För lokala klimataktioner runtom i landet, kolla på fridaysforfuture.se.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!