Klusterbomber exporteras till USA:s krig

2007-11-28 13:26:59
Israels krig mot Libanon, som upphörde i augusti förra året, fortsätter att skörda människoliv.

Under de sista 72 timmarna innan eldupphöret fällde Israel 90 procent av klusterbomberna. ”Inget konfliktområde i världen är så nedsmutsat av klusterbomber”, sa den operative chefen för FN:s röjningsprogram i södra Libanon i oktober i år.
En klusterbomb innehåller hundratals mindre sprängladdningar i olika storlekar och modeller som sprids över vidsträckta områden vid detonationen. Många laddningar detoneras inte och fungerar därefter som landminor.
FN säger att så mycket som 40 procent av bomberna som föll över Libanon är odetonerade. Man räknar med att en miljon bomber finns kvar på marken.
Enligt fredsorganisationerna är 98 procent av de människor som skadas eller dödas av klusterbomber civila. 40 procent är barn.

Ett bebott minfält

Omkring 400 miljoner människor runt om i världen lever och jobbar i områden som i praktiken är minfält.
De riskerar dagligen sina liv till följd av odetonerade klusterbomber.
Organisationen Handicap International skriver att det är känt att över 13 000 civila har dödats eller skadats av klusterbomber på senare år.
I februari hölls ett möte i Oslo där 46 länder deltog och skrev under en deklaration för ett internationellt förbud mot tillverkning, användning, förflyttning och lagring av dessa vapen före utgången av år 2008.
I maj enades den svenska riksdagen om att skriva under deklarationen, men gjorde ett undantag för bombkapsel 90 (BK90) som Sverige säljer till krigförande länder.
Det svenska stridsflygplanet JAS 39 Gripen är utrustad med klusterbomber. BK 90 skickar ut 72 mindre sprängladdningar när den närmar sig målet, som sprids över ett område stort som 16 fotbollsplaner.
Precis som andra kapitalistiska länder låter Sverige vinst gå före människoliv i fråga om vapenexporten, där nästan alla som dödas är civila och hälften är barn.

Stoppa vapenexporten

En annan storsäljare har blivit flechettegranater som ADM 401. Den sprider tusentals vassa pilar vid detonation. Detta vapen räknas inte som klusterbomb då den inte innehåller sprängämnen, men olika människorättsorganisationer fördömer ammunitionstypen och det svenska försvaret köper den inte.
ADM 401 specialtillverkas av SAAB Bofors Dynamics i Karlskoga åt USA:s arme. Granatens vassa pilar sliter sönder allt i sin väg och är avsedd för ”mjuka mål”, det vill säga människokroppar.
ADM 401 avfyras med hjälp av det svenska granatgeväret Carl Gustaf, som tidigare utannonserats som ”så enkel att till och med barn kan använda det”.
Den svenska regeringen, vapenindustrin och svenska företag är alla delaktiga i USA:s krig mot världens fattiga och de torkar sina händer rena från blod med dollarsedlar.

Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!