Knegarpub: Hur rädda LAS?

Gunnar Westin inledde diskussionen om LAS (Foto: Vilgot Karlsson).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Fredagen den 14 februari samlades fackligt aktiva på Restaurang Cirkeln i ABF-huset för att diskutera Lagen om anställningsskydd (LAS).

Detta arrangerades av Knegarpuben som startades av bland annat Seko, Unga Byggare, Svenska Transportarbetareförbundet Avdelning 5 och El-ettan i Stockholm för att öka den fackliga medvetenheten och ett sätt för fackliga att träffas utanför jobbet. 
Denna gång var temat för diskussionen ”LAS! Utan saklig grund faller arbetsrätten”. Inledare var Gunnar Westin, före detta vice ordförande för Seko Stockholm och numera facklig-politisk sekreterare för Vänsterpartiet. 
Det var en pedagogisk genomgång om förslaget till avsiktsförklaring som LO, TCO, SACO och Svenskt Näringsliv hade förhandlat om; hur det går längre än den pågående statliga utredningen på många sätt, och vad det betyder för alla arbetare. 

Westin gick igenom rent konkret vad det nya förslaget innebär, förtydligade en del vaga formuleringar, och sammanfattade med att säga att ”det är som om Centerpartiet har skrivit allt utom den här formuleringen att parterna ska få förhandla först”, och fortsatte sedan:
– Det är hög tid att ta diskussionen om hur fackföreningsrörelsen kan agera för att sätta tryck i den här frågan, och vad fackföreningsrörelsen kan göra i fråga om att använda sin styrka för att sätta stopp för de här förslagen. 
Sedan följde en diskussion och frågestund. Evenemanget sändes live på Facebook och finns uppe på sidan GräsrotsTV för alla som är intresserade av att titta på hela inledningen och diskussionen som följde. 

Mötet avslutades med att samtliga deltagare skickade en facklig solidaritetshälsning till IKEA-arbetarna i Coventry som kämpar mot nedläggningen av det lokala IKEA-varuhuset och hade nått ut till svenska fackligt aktiva för att få stöd. Knegarpuben är ett bra initiativ för att diskutera fackliga frågor och koordinera kampen tillsammans.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!