Kollektivt svar när lokförarna ställs inför Arbetsdomstolen

Av Jonas Brännberg // ur veckotidningen Offensiv

På fredag (den 29 september) marscherar pendellokförare med stöd av annan personal i kollektivtrafiken och många andra till Arbetsdomstolen för att stå upp mot MTR:s attacker på de som har protesterat mot avvecklingen av tågvärdarna. Sedan strejken i våras har pendelkaoset bara förvärrats, med massiv personalflykt från MTR:s och i förlängningen SL:s antifackliga metoder.

Fredag den 29 september kl 07.30 samlas alla som vill stödja lokförarna på Centralplan utanför Centralstationens huvudingång på Vasagatan för att tillsammans marschera till Arbetsdomstolens lokaler i Gamla stan.

Det blir en viktig manifestation för att backa upp lokförarna i den aktuella förhandlingen, men framför allt i den större striden som handlar om hela kollektivtrafiken och att stoppa antifackliga företag som MTR.

Hongkongbaserade MTR, som kör pendeltågen, håller fast vid sitt krav på 6 000 kr i böter för de cirka 110 lokförare som de har stämt för att de deltog i en tre dagar ”vild strejk” som ägde rum i april.

Lokförarna å sin sida förnekar inte att de medvetet inte arbetade de aktuella dagarna, men menar att det var ett larm om säkerhetsbrister i enlighet med visselblåsarlagen, och att de därför ska frias.

Oavsett om de döms har lokförarna redan vunnit den moraliska segern. Deras varningar om kaoset på pendeltågen har besannats. Och även om MTR skulle vinna juridiskt har solidariteten redan övertrumfat deras seger – de 1,9 miljoner kronor som samlats räcker gott och väl för att hålla lokförarna skadelösa inför eventuella böter.

MTR:s krig mot de anställdas villkor fortsätter dock, med ständig förhandlingsvägran med berörda fack samt brott mot gällande avtal. Senast är att bolaget har kallat ST och Seko till förhandlingar med påståenden om nya olovliga stridsåtgärder.

Vad det handlar om är att bolaget försöker beordra lokförare att agera körlärare mer än fyra dagar i månaden, i brott med gällande avtal. När lokförare vägrar kallar MTR det ”olovlig stridsåtgärd”! Att förarna har avtalet på sin sida och dessutom av säkerhetsskäl alltid har rätt att avgöra vilka som får komma in i hytten struntar MTR fullständigt i.

MTR:s agerande är förstås ett försök att på kort tid få fram nya förare efter de många som har slutat och planerar att sluta.

Men att lösa pendelkaoset är ingen teknisk fråga – att driva en väl fungerande verksamhet i total konflikt med dem som ska göra jobbet är utsiktslöst, om man nu inte ser framför sig en brutal diktaturstat à la Kina. ■

Socialistiskt Alternativ och Offensiv står för:

• Fullt stöd till lokförarna, återinför tågvärdarna! Var med på fredag den 29 september kl 07.30 Centralplan utanför Centralstationens huvudingång på Vasagatan.

• Sparka ut MTR ur kollektivtrafiken nu! Fackligt veto mot omorganisationer som undergräver säkerhet och arbetsvillkor.

• Återta kollektivtrafiken i offentlig regi med massiv upprustning för säkerhet, tillgänglighet och klimatomställning. Avgiftsfri lokaltrafik – låt superrika, banker och storföretag betala!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!