Kollektivtrafiken i Skåne: Planera för strejk för att behålla jobben

En strejk skulle tvinga Arriva att backa från sina hot om hyvling på Pågatågens personal (Foto: CC).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Fortfarande kvarstår hoten om uppsägning för drygt 320 heltidsanställda tågförare och tågpersonal på Pågatågen i Skåne.

Det privata företaget Arriva, som driver tågtrafiken på uppdrag av Region Skåne, har varslat drygt 320 anställda om uppsägning om de inte går med på lönesänkning och arbetstidsförkortning till 80 procent.
Enligt Arriva är anledningen minskat resande på grund av coronakrisen, som gjort att deras intäkter har minskat. Men det är inte bara uppsägningar och löneminskningar som Arriva vill genomföra. Man vill dessutom skrota det lokala kollektivavtalet som gäller för fackförbundet ST. 

Arriva vill att ST skriver på det centrala branschavtalet, vilket skulle innebära stora försämringar för ST-medlemmarna. Det kommer bland annat att leda till att personalen går miste om kortare arbetsvecka och viss ersättning för övertid, samt får färre fri- och semesterdagar.
Både det lokala Seko-facket och ST-facket har tidigare gått ut och uppmanat sina medlemmar att inte gå med på Arrivas hot och krav.
Ola Brunnström, fackligt förhandlingsansvarig för Seko-klubben, sade i en intervju till tidningen Sydsvenskan: 
”Vi uppmanar våra medlemmar att tacka nej. Om Arriva har ont om pengar är de i samma sits som många andra företag. Den bördan bör inte läggas på de anställda”.
Ända sedan Arrivas hot blev känt har medlemmar i Seko respektive ST-facken krävt att Arriva drar tillbaka sina hot. På digitala stormöten har krav på att förbereda strejk mot arbetsgivaren rests. Ordföranden för det lokala ST-facket Michaela Kronholm Lundgren säger i en intervju till tidningen Publikt att man är beredd att strejka och att många ST-medlemmar vill det. 

Om Arrivas hot skall stoppas och kampen för jobb, bra lön och bra anställningsvillkor ska ha en chans att vinnas måste nu både Seko- och ST-facken förbereda sina medlemmar för strejk. 
En strejk skulle tvinga Arriva att backa från sina hot och stärka fackföreningarna och dess medlemmar. Enad kamp och mobilisering är vägen framåt för att stoppa hyvlingarna och inskränkningarna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!