”Kollektivtrafiken måste vara gratis för klimatet”

De unga klimataktivisterna Lovisa och Signe anser att det inte är hållbart med bara små förändringar – mycket mer krävs (Foto: Natalia Medina).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

På ytan är skillnaden i politiska åsikter bland unga avgrundsdjup. En opinionsundersökning från Novus i februari visade att Vänsterpartiet är största parti bland unga kvinnor, medan Sverigedemokraterna är störst bland unga män. 

Samma sak har varit tydligt i klimatstrejkerna, där det har varit tjejerna som dominerat. En annan undersökning visar att klimat och miljö är de viktigaste frågorna för tjejer, medan killar tycker invandring och sjukvård är viktigast. 
Offensiv har träffat de unga klimataktivisterna Lovisa och Signe för att fråga hur de ser på skillnaderna.

Först av allt. När och varför började ni själva engagera er?
– Det var när Greta började protestera och hon förklarade att det man gör själv inte är nog. Vi var nog på vår första klimatstrejk den 15 mars 2019, säger Lovisa.
– Ja, då fick man en klarare bild över hur allvarlig situationen är. Tidigare kanske man tänkte att det räckte med att sortera sopor och åka lite mindre bil. Sen insåg jag också att det finns folk som inte bryr sig ett dugg om klimatkrisen, fyller Signe i.

När ni ser siffrorna om skillnaderna i åsikter mellan killar och tjejer, stämmer det överens med vad ni upplever?
– Ja absolut. Killar kan ”skämta” om att ”SD är bäst”. Samtidigt kan de inte säga det rakt ut eftersom det samtidigt är ”töntigt” eller ”bögigt” att bry sig, berättar Lovisa. 
– Det finns säkert killar som har bra värderingar, men det är viktigt att passa in. Det finns flera grupper på skolorna och lever man inte upp till kraven kanske man hamnar i den ”töntiga gruppen”, säger Signe.
– Det uppfattas ofta som ”irriterande” om man bryr sig om klimatet eller till exempel är feminist. Det har nästan blivit en del av könsrollerna – att bry sig är ”kvinnligt”, inte något killar ska göra, menar Lovisa.
– Jag tycker dock inte bara det gäller unga. Även äldre män säger till exempel om klimatet att ”inte ska man bry sig om det där”, säger Signe.
– Attityden ”Vi påverkas inte” är egentligen ganska egocentrisk. Det kanske också förklarar skillnaden i intressen. Intresset för vård och invandring kanske utgår från hur en själv påverkas. Såklart påverkas vi av klimatförändringarna också, men mindre än andra, säger Lovisa.

Avslutningsvis, hur tycker ni klimatstrejkerna ska kunna utvecklas framöver?
– En viktig sak är att ta upp konkreta frågor. Jag tycker till exempel att vi ska kräva att kollektivtrafiken ska vara gratis. Det är så dumt att en tvåtons metallklump behövs för att transportera en människa på kanske 60 kg, säger Lovisa. 
– Ja, eller åtminstone ett väldigt billigt årskort. Det är inte hållbart att fortsätta som förut med bara små förändringar, säger Signe.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!