Kom in sa hon – Mitt rum är en storms öga

Nina Bondessons utställning finns att se helt gratis i Göteborgs Konsthall till och med den 4 september (Foto: Foto: Hendrik Zeitler).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Nina Bondessons utställning i Göteborgs Konsthall, Kom in sa hon – Mitt rum är en storms öga, finns att se fram till den 4 september. En mycket sevärd utställning om du har något som helst kulturintresse, som dessutom är gratis!

Den göteborgsbaserade konstnären Nina Bondesson har i 40 år skapat konst i olika former. I utställningen finns såväl tavlor och broderier som grafiska verk och mer kreativa konstinstallationer. Exempelvis har hon gjort konstverk av olika objekt som diskbänkar och köksprylar, samt av gammeldags födelsestolar.
Mycket av hennes verk speglar saker som nog alla tänker på till och från: liv, död, sexualitet, existentiell vånda, och oron kring allt detta. Men det blandas också med mörk humor.
För marxister är ett verk som finns långt upp på väggen precis vid entrén särskilt intressant, då den bland annat har bilder med Marx, Gramsci och Luxemburg.

Även det kvinnliga framkommer i hennes verk. Många tavlor och konstverk tolkar erfarenheter av att vara kvinna, både nu och förr. En gammaldags födelsestol med en målning av ett foster på stolsryggen är ett av exemplen.
Andra motiv som jag lade märke till i många verk är kroppen, och vad som finns inuti kroppen. Nerver, blodkärl och olika organ tar ofta plats i verken i utställningen. Också djur, särskilt hundar, finns i de flesta verk.
Verken har ofta text i sig som används inte bara som en form av verbal kommunikation, utan också som en visuell kommunikation som Nina Bondesson själv förklarar i ett videoklipp om hennes konst.
Utställningen manade till eftertanke, och för mig som aldrig hade sett hennes verk förut var det en kulturell ögonöppnare.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!