”Kom ut och jobba, politiker!”

Kommunstyret i Haninge vägrar släppa fram frågan om 12-timmarspass till omröstning, vilket mötte protester från personalen under måndagens kommunfullmäktigemöte (Foto: Natalia Medina).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

Kommunanställda i Haninge protesterade mot omänskliga scheman och arbetsvillkor utanför kommunfullmäktigemötet i Haninge den 14 februari.

Underbemanning, ohållbara scheman och uteblivna raster. De flesta kommunanställda har märkt av en försämring av arbetsmiljön. Det drabbar inte bara anställda utan hela välfärden: skola, förskola, fritids, LSS, hemtjänst och äldreomsorg.
Under måndagens kommunfullmäktigemöte i Haninge demonstrerade kommunanställda för bättre villkor. Många talare vittnade om effekterna av de påtvingade 12-timmarspassen i äldreomsorgen, minutjakten i hemtjänsten eller övertiden i förskolan.

En av talarna var förskolläraren Ida von Rosen:
– Det finns inte tillräckligt med anställda för att täcka hela schematiden, så vi måste alltid jobba över. Det saknas pedagoger både på morgonen och på sen eftermiddag. Alla förskollärare och barnskötare är trötta och flera bryter ihop på arbetstid.
Ulrika Gerardo Lindgren Nunez vittnade om minutstressen i Haninges hemtjänst:
– Vi har inga restider, vi har inga gåtider. Vi har inga toaletter, vi får sätta oss där det går – ibland får vi sätta oss bakom en barack. Vad håller kommunen på med egentligen? De borde kanske gå ut i verksamheten. Ut i hemtjänsten, ut på boendena, ut på cyklar med punktering och i snöstorm, då får vi se hur de klarar sig där, föreslog Ulrika.

Chefer kan fortfarande ta långhelg, men inte undersköterskor eller vårdbiträden.

På äldreboendena har de anställdas möjlighet till långledighet på helg tagits bort:
– Tidigare ingick fredag kväll i de helger som var lediga, nu finns inte det längre. Chefer kan fortfarande ta långhelg, men inte undersköterskor eller vårdbiträden, förklarar Ewa Danielsson, undersköterska i äldreomsorgen.
Det blir allt vanligare att anställda tvingas jobba morgon dagen efter de har jobbat kväll:
– Jag jobbar en dag 07-15, nästa dag 13-21, tredje dagen 7-15 och fjärde dagen 13-21, berättar Ewa.
– Det är inte mänskligt!, sa undersköterskan Inger Granberg efter hon läst upp sitt eget schema i megafonen.

Särskilt hårt är det för de som jobbar natt i äldreomsorgen:
– Att jobba fem kvällar och 14 nätter på fem veckor tar på hälsan, beskriver Lena Lindberg-Qvickström, undersköterska och aktiv i kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg.
– Vi har ett liv också, vi har barn, barnbarn, fritidsintressen. Alla orkar inte, det är jättemånga som har slutat, fortsätter Lena.

En av manifestationens paroller var ”avskaffa 12-timmarspassen, inte demokratin”. Kommunstyret (S, C, L och KD) stoppade omröstningen om 12-timmarspassen som skulle ha ägt rum i kommunfullmäktige i måndags.
– Kampen har pressat många partier att ta ställning. Kommunstyret vägrar nu att rösta om 12-timmarspassen eftersom de vet att de inte längre har majoritet för att behålla dem. Därför stoppade de den omröstning som skulle ha hållits idag. De ställer sig över demokratin. Men vi kommer aldrig att släppa det här, 12-timmarspassen ska bort, så helt enkelt är det, säger Mattias Bernhardsson, arbetsplatsorganisatör för Rättvisepartiet Socialisterna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!