Kommer Boris Johnson att överleva ”party-gate”?

Med ”party-gate” har det blivit extremt tydligt att Boris Johnson och den maktelit han omger sig med ser sig som att de står över samhället och de regler som har gällt för andra (Foto: Ben Shread / OGL3).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

En strid ström av avslöjanden om fes­ter hos Boris Johnson på 10 Downing Street under lockdown kan redan denna vecka fälla Storbritanniens premiärminister. Oavsett är krisen ett hårt slag mot Tory-partiet och tillsammans med över­greppsskandalen kring prins Andrew är hela den brittiska staten skakad.

Tidningen The Guardian listar 15 olika fester där Boris Johnson eller nära medarbetare har festat, trots att landet i övrigt har tvingats anpassa sig till hårda restriktioner. Som värst tilläts bara vistelser utom­hus för att handla mat och motionera en gång om dagen.
Mest uppmärksammat är en fest där över 100 personer inbjöds till 10 Downing Streets trädgård och där deltagarna uppmanades att ”ta med sin egen sprit”. Senaste avslöjandet är en ”överraskningsfest” för Boris Johnson på hans 56-årsdag med 30 deltagare och allsång, när övriga samhället bara fick träffa en person utanför hushållet.

Med festavslöjandena har Johnsons försök att framställa sig som ”en man av folket” totalt rämnat.
Redan innan hade förtroendet rasat när det hade blivit tydligt att det är de rikas intressen som Johnson försvarat både i Brexit­förhandlingarna och i hanteringen av covidkrisen. I en undersökning från den 17 januari anser hela 73 procent att det går dåligt för Johnson, och 64 procent anser att han borde avgå.

Med ”party-gate” har det blivit extremt tydligt att Boris Johnson och den maktelit han omger sig med ser sig som att de står över samhället och de regler som har gällt för andra. Det gäller också den andra skandalen som skakar Storbritannien: över­greppsanklagelserna mot prins Andrew, en av drottning Elisabeths söner.
I efterspelet till rättegången mot den amerikanska miljardären Jeffrey Epstein och trafficking-domen mot hans flickvän Ghislaine Maxwell är nu deras nära vän prins Andrew anklagad för tre fall av våld­täkt mot en då 17-årig flicka. Som ett resultat av detta fråntogs prins Andrew nyligen såväl sina militära som kungliga titlar.
I slutet av veckan ska utredningen om Boris Johnsons fester presenteras, men regeringen vill hålla delar av den hemlig. Redan är Tory-partiet splittrat och flera ledande företrädare kräver Johnsons avgång. Om tillräckligt många kräver hans avgång för att det ska bli en misstroendeomröstning återstår att se.
Oavsett är det styrande Torypartiet i djup kris och nyval kan inte uteslutas. I kombination med krisen för kungahuset och fortsatta spänningar kring Brexit, till exempel i Nordirland, är det upplagt för en turbulent tid.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!