Kommunal borde stödja vårdstrejken

2008-05-07 13:39:36
I Kommunalnytt nummer 4 2008 står det att läsa att Kommunal "står neutralt" i vårdkonflikten. Det påpekas att lönejämförelserna som media gjort med undersköterskor är orättvisa, eftersom man jämför undersköterskans lön efter lönerevisionen 2007 med sjuksköterskans, som ännu inte fått något lönelyft.

– Vi deltar inte i konflikten och är neutrala, men om vi ser faktafel kan vi självklart påpeka detta, säger Lasse Thörn, enhetschef för arbetsrätt och förhandling på förbundskontoret, till Kommunalnytt.
Istället för att ställa sig på sjuksköterskornas och de andra legitimerade vårdarbetarnas sida i konflikten med arbetsgivaren väljer man alltså att på ett högst kontraproduktivt sätt vakta sin egen dörr.
Om Kommunal och andra fackförbund istället hade enat sig med Vårdförbundet hade en solid enad front kunnat ställas upp mot Sveriges Kommuner och Landsting. Detta hade inspirerat och motiverat både de strejkande och de kommunalanslutna som arbetar inom vården.

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!