Kommunal: En enda motionär

2006-08-11 17:24:15
Den 27 april var jag på Kommunal Västerbottens representantskapsmöte i Lycksele för att argumentera för två motioner som jag är undertecknare till. När jag kom dit fick jag veta att jag som ersättare skulle få hoppa in som ordinarie på grund av manfall, vilket innebar att jag fick yttrande- och rösträtt.

Tillställningen, som till största delen var ett socialdemokratiskt peppmöte inför valet, började med cirka en timmes kultur, vilket är ett ständigt återkommande inslag på Kommunals repskap och årsmöten. Den här gången var det en teaterföreställning. Man undrar i sitt stilla sinne varför en femtedel av mötet bestod av teater när det finns så mycket som händer som berör oss kommunalare?

Viktiga frågor

• Våra löner har halkat efter rejält.
• Vår arbetssituation har blivit allt hårdare och stressigare på grund av nedskärningar – inte sällan har det varit just socialdemokrater som stått för besluten.
• I Frankrike tvingade arbetare och ungdomar genom strejker och massprotester regeringen att backa när det gäller inskränkningarna i arbetsrätten.
Sådant borde ha diskuterats istället för en timmes sosseteater. Men frånsett s-märkt teater och mötesformalia så skulle repskapet behandla två viktiga motioner.
Den ena motionen krävde en kampanj för en låglönesatsning, med demonstrationer och andra protester. I diskussionen lämnade jag över de 6 901 namn Rättvisepartiet Socialisterna hittills samlat in till stöd för frågan till Kommunal Västerbottens ordförande, Kristina Björk.
Motionen mottogs dpck kyligt och avslogs.

Låglönesatsning

Den andra motionen krävde att Kommunal Västerbotten inte ska skänka pengar till nedskärarpartier, i detta fallet rör det sig om socialdemokraterna. Efter en kort diskussion avslogs även denna motion.
Under repskapet passade Rättvisepartiet Socialisterna på att hålla valkampanj i Lycksele. Trots regn och grått väder såldes 20 valmanifest och 41 Offensiv.
Avslutningsvis var det en av mötets förstagångsdeltagare som ville berätta lite kort om olika intryck. Bland annat berömde hon de som skrivit motioner och uppmanade dem att fortsätta, även om de avslås.
Det är en uppmaning som jag med glädje ska följa.

Tomas Westerström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!