”Kommunal, hjälp oss ta strid mot 12-timmarspassen”

Kommer Kommunal stödja kampen eller tyst se på? (Foto: Mattias Bernhardsson)

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

Kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg har samlat 170 undersköterskor och vårdbiträden – en majoritet av de anställda på Haninges vård- och omsorgsboenden. Tre demonstrationer har hållits utanför kommunhuset, flera anmälningar har gjorts till Arbetsmiljöverket och över 15 debattartiklar samt även ett massivt upprop har publicerats i lokaltidningen Mitt i Haninge. 

Kampanjen har pressat fram att det på pappret finns en majoritet i kommunfullmäktige för att ta bort 12-timmarspassen. Kampanjen och den massiva kritiken har också inneburit att äldreförvaltningschefen tvingats lämna sin tjänst. Men 12-timmarspassen är fortfarande kvar.
Offensiv publicerar här ett öppet brev från 38 medlemmar i Kommunal sektion Sydost som vill att ledningen hjälper de anställda att ta strid mot 12-timmarspassen.

”Vi är undersköterskor och vårdbiträden som jobbar i Haninges äldreomsorg. Vi har stått ut med mycket, under lång tid: Ständiga försämringar av våra arbetsvillkor, i princip årliga nedskärningar i verksamheten och nu i år kom obligatoriska 12-timmarspass på helg samtidigt som bemanningen försämras på många avdelningar. 
På ett boende har nattbemanningen nu minskats från tre till två anställda som ska ta hand om 32 dementa på två våningsplan. Detta trots att vissa boende kräver tre anställda vid larm. Nattbemanningen går från lägstanivå till katastrofnivå samtidigt som även de ska jobba 12-timmarspass. 
Vi anser att 12-timmarspass och minskad bemanning utsätter både anställda och boende för livsfara. Vi ser nu hur antalet tillbud skenat efter att 12-timmarspassen infördes. Och nästa år kommer ytterligare nedskärningar på bemanningen.

Det hela är ganska enkelt: Våra kroppar orkar inte med 12-timmarspassen, särskilt inte i kombination med försämrad bemanning och ständiga nedskärningar. 
Trots alla försämringar har vi aldrig kallats ut i konflikt eller till demonstrationer av Kommunal, vår fackförening. Vi undrar om ledningen i Kommunal har någon plan? Vad tänker ni göra för att pressa kommunen att ta bort 12-timmarspassen och upphöra med att försämra bemanningen? 
Vi är 170 anställda som organiserat oss mot 12-timmarspassen och skrivit ett gemensamt upprop till kommunen. 
Om Kommunal, vårt fack, kallar till demonstration mot 12-timmarspassen, då kommer vi. Om Kommunal ”tar fajten”, då kommer vi kunna värva tillbaka alla våra kollegor på avdelningarna till Kommunal.
Vi, 38 medlemmar i Kommunal sektion Sydost, vädjar nu till ledningen att agera för att 12-timmarspassen tas bort.”

Sofia Abukar, Anqi Rydberg, 
Malla Törnquist, Therese Lundh, 
Lena Klerkefors-Pettersson, Rano Miraliyeva,
Anna Yaman, Phia Steen, Pirjo Kettunen,
Eva Vestin, Lena Åkerström, Jill Lidström,
Birgitta Uvehag, Mary Williams, Carina Renard,
Ayse Altunay Özcan, Carla Vargas,
Laila Tokola, Karina Bassmann 
Therese Petersson, Ania Faisal, Cathrine Flodèn, 
Miraliyeva Gulnara, Inger Granberg,
Olga Popovic, Secil Yildiz, Fikreta Barucic,
Sara Gerth, Oulimata Diop, Shazia Paracha,
Eva Jurgin, Kristina Sebom Smedberg, 
Cecilia Hjalmarsson, Riitta Itäjärvi, 
Carina Burman Ingemansson, Ulrika Nunez Lindgren, 
Anne Millberg, Nevim Elaldi

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!