– Kommunal måste ta strid

2007-02-14 13:23:36
– Det går att få facket att ta riktig strid mot arbetsgivare och högerregering. I slutet av mars blir det demonstration.
Det säger Bilbo Göransson, 21 år gammal och facklig gräsrotsaktivist sedan tre år tillbaka, som den 28 februari invaldes i styrelsen för Kommunal sektion 28.


Sektionen organiserar västra Stockholm och är med sina 9 000 medlemmar den största i landet. Bilbo tycker att det är ett problem att bara 90 deltog på årsmötet men ser samtidigt en öppning för att återvitalisera facket.
– Det finns ett tryck inom Kommunal att det måste hända saker, att facket måste bli mer av medlemmarnas organisation. Det var detta som visade sig på mötet och det var därför jag blev vald. Det finns ett nytt skikt aktivister, som är yngre, som började i höstas med att engagera sig i a-kassekampen och som nu deltar.
Bilbo Göransson är medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och har varit fackligt aktiv i tre år. Fackligt gräsrotsarbete kombineras med en klar socialistisk profil, med allt från krav på medlemsmöten och medlemsomröstningar till initiativ till internationell solidaritet.

Suppleant

På årsmötet skulle fem platser i styrelsen besättas, tre ordinarie och två suppleanter. Bilbo fick 43 röster av 73 och blev vald till suppleant (man blir alltid vald till suppleant första gången), trots att styrelsen förespråkade en annan kandidat. Bilbo fick också stort stöd för Rättvisepartiet Socialisternas namnlista mot a-kasseförsämringarna där i stort sett varenda mötesdeltagare skrev på och skänkte bidrag, 400 kronor samlades in.
– Jag hade skrivit tre motioner till årsmötet. Dessa diskuterades, men på grund av formalia togs inga beslut. Den första handlade om att aktivera facket inför avtalsrörelsen. Det kan inte bara vara förhandlingar mellan fackliga representanter och arbetsgivare, det måste vara en levande kamp på arbetsplatserna. Bara en sådan kan sätta den press som behövs både på arbetsgivare och förhandlare.
– Den andra motionen handlade om att sektionen borde stå för högre lönekrav, 18 000 kronor i minimilön och minst 1 500 kronor i lönelyft för varje kommunalare.

Ungdomsfråga

– Den tredje tog upp vikarieeländet. 25 procent av de vårdanställda är visstidsanställda (vikarie-, behovs-, säsongsanställda o s v). Detta är en ungdomsfråga som jag kämpat mycket för. Över hälften av LO:s kvinnor under 30 har denna anställningsform. Dels måste facket värva dessa ungdomar som medlemmar, dels måste det ta kamp för fasta jobb.
Bilbo Göransson tar saken i egna händer. Redan i veckan ska han hålla ett möte för vikarier i Hässelby. De kommer att avkräva fasta anställningar av vikariepoolen.
Redan har Bilbo börjat jobba för en demonstration inför avtalsrörelsen tillsammans med aktiva i grannsektionen Kommunal 26. Man föreslår lördagen den 31 mars, kl 13.00, och kommer att samla stöd i avdelningen och bland andra LO-sektioner och avdelningar. Detta är ett riktigt viktigt initiativ som gör att kampen både mot regeringens antifackliga attacker och mot arbetsgivarnas aggressivitet får nytt liv.
Läs mer på bloggarna: blogg.aftonbladet.se/10438/ och qvintus.webblogg.se/

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!