Kommunals avtal: ”En kollektiv besvikelse”

Av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Kommunals nya avtal blev klart dagen innan strejkvarslet skulle träda i kraft. Det nya avtalet, som är ettårigt, håller sig inom ”märket” och blir endast 3,3 procent. Det i sin tur innebär att lönerna höjs med i genomsnitt 985 kronor för den som jobbar heltid från och med den 1 april.
Men av den totala lönehöjningen är endast 450 kronor, en så kallad individgaranti. Resten, 535 kronor, ska förhandlas lokalt och fördelas individuellt. Det innebär olika löneökningar och ökade löneskillnader inom kollektivet samt att kommunanställda kommer att fortsätta halka efter andra grupper.
Det var dock inte lönerna som var den stora stridsfrågan, utan frågan om att slopa dispenskravet för dygnspass inom räddningstjänst och LSS.

Inför avtalsrörelsen hade över 1 000 personer, nästan hälften av alla Kommunals medlemmar inom räddningstjänsten, skrivit på en namninsamling med krav på att fackförbundet skulle ta fajten mot att det ska behövas dispens för att få behålla dygnspassen. Inom räddningstjänsten var kampviljan hög. Men i det nya avtalet finns dispensreglerna kring dygnspassen kvar.
”En kollektiv besvikelse”, säger Marcus Aronsson, brandman på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund till Kommunalarbetaren när han beskriver stämningen efter att avtalet undertecknats och tillägger:
– Det är upprört här. Det är totalt själsdödande att vara arbetsplatsombud. Det känns som att vi slåss mot både Kommunal och arbetsgivarorganisationerna, detta i en fråga med en enkel lösning. Det är helt absurt.

”Vi förlorade frågan om dygnsvila – kommer Kommunal att förlora oss brandmän?”, frågar brandmannen Patrik Willumsen i en debattartikel i Kommunalarbetaren och menar att: ”Avtalet är inte bara en förlust för frågan om schemaläggningen, utan en förlust för hela arbetarrörelsen inom svensk räddningstjänst”. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!