Kommunalvalet i Danmark – en seger för Enhedslisten

Enhedslisten har vunnit stora valframgångar. Nu gäller det att fortsätta på den inslagna linjen (Foto: News Øresund – Sofie Paisley / CC BY 3.0).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Det danska kommunalvalet tisdagen den 16 november blev en stor seger för vänstern. Enhedslisten, ett vänsterparti till vänster om det svenska Vänsterpartiet, blev valets stora segrare. Grön omställning, billiga bostäder
och upprustad välfärd var partiets profilfrågor.

I Köpenhamns kommun blev Enhedslisten det största partiet och fick fler röster än Socialdemokraterna, som har varit största parti i Köpenhamn de senaste 100 åren.
Enhedslisten fick drygt 24,5 procent av rösterna i Köpenhamn, medan Socialdemokraterna tappade drygt 10 procentenheter och hamnade på 17 procent. 
Även på Bornholm blev Enheds­listen största parti med över 23 procent av rösterna. Partiet gick kraftigt framåt i hela landet och ökade till 7,3 procent jämfört med 5,9 procent i valet 2017. 

Framgången för Enhedslisten i Köpenhamn är ett resultat av att man varit drivande i bostadskampen. Här planerades ett helt nytt bostadsområde: Lynetteholmen, en konstgjord ö i Öresund bestående av avfall, som enligt de styrande S-politikerna skulle vara helt säker och utan risk för läckage av farliga ämnen rakt ut i Öresund. Bostäderna skulle bli dyra och exklusiva. 
Enhedslisten har varit drivande i kampen mot detta projekt och dessutom drivit på för byggandet av bra och billiga hyreslägenheter i ett Köpenhamn som lider av bostadsbrist och segregerat boende. Nu stoppas förmodligen planerna på att bygga projekt Lynetteholm.
På Bornholm drev Enhedslisten kampanj mot bygget av ett nytt rådhus, som skulle riskera att ta pengar från välfärden. I Frederiksberg, där högern länge har styrt men nu tappade makten, gick Enhedslisten till val på motstånd mot att sälja ut kommunala bostäder till ökända riskkapitalister som Blackstone. Här drev också Enhedslisten krav på max 24 elever per klass i skolan och pressade även Socialdemokraterna att gå med på kravet.
Vänstern gick förutom i Köpenhamn framåt i de tre andra största städerna Odense, Århus och Aalborg, samt på Bornholm.

Vid sidan av billiga bostäder och grön omställning är antirasism också en viktig del av Enhedslistens program. Socialdemokraterna i regeringen driver en högerpolitik mot invandring och vissa stadsdelar, liknande rasistiska Dansk Folkepartis linje, för att försöka vinna väljare. Men nu gick både Socialdemokraterna och Dansk Folkeparti kraftigt bakåt. För Socialdemokratin var tillbakagången störst bland unga väljare. 
Välfärd och kamp på arbetsplatserna var också viktiga i valet, som hölls i Danmarks 98 kommuner och 5 regioner. I många kommuner som har styrts av S i allians med andra borgerliga partier har man också under lång tid skurit ner på den allmänna sjukvården, skolan och äldreomsorgen.
Danmark har sett både strejker och andra protester från offentliganställda under 2021. Medan den S-ledda regeringen beslutade att med en lag förbjuda sjuksköterskornas strejk gav Enhedslisten fullt stöd till de kämpande.

Högerpartier som Dansk Folkeparti (DF), Venstre (motsvarande svenska Centerpartiet), och Liberalerna tappade stort. För DF blev valet en katastrof med en halvering av röststödet, vilket innebär att man blir utan mandat i flera danska kommuner. DF har nu endast cirka 4 procent av rösterna i kommuner och regioner, i vissa kommuner fick man till och med 0 procent av rösterna. Endast ett av högerpartierna gick framåt i valet. De Konservative, (motsvarande Moderaterna i Sverige) fick 15 procent i landet och ökade med 6 procentenheter.
Valet blev en särskild katastrof för Socialdemokraterna i Köpenhamn samt andra större städer. Partiet backade också i nästan alla andra kommuner och regioner. Men tillsammans med borgerliga partier stoppar S Enhedslisten från att få posten som överborgmästare i Köpenhamn, och behåller själva posten. Enheds­listen har posterna som borgmästare (kommunalråd) för natur och teknik, samt sociala frågor.

För Enhedslisten gäller det att fortsätta den inslagna linjen, att driva en självständig politik gentemot de andra partierna, att gå emot alla nedskärningar, stödja arbetarkampen och antirasismen, att vara ett aktivt parti. Kompromisser högerut skulle riskera det ökade stödet och att högern återtar initiativet, med ett högt pris för invandrare, välfärd och arbetsvillkor. Det är en lärdom också för Vänsterpartiet i Sverige inför nästa års val.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!