Kommunernas nota till privata skolbolag rusar

Bara under 2020 pumpade landets kommuner ut 41,2 miljarder kronor till privata skolbolag (Foto: News Oresund / Flickr CC).

av Stefan Lundqvist // Artikel i Offensiv

Samtidigt som Socialdemokraterna i valrörelsen försökte slå an till den stora folkopinionen med paroller mot privata vinstintressen i skolan är sanningen att S-MP-regeringen under sina 8 år gjort lite eller inget för att stoppa vinstjakten. Tvärtom skenar kommunernas skolnotor till privata aktörer inom skol- och utbildningssektorn.

Tidningen Dagens Samhälle redovisade i förra veckan ny statistik som slår fast att utbetalningarna till privata skolföretag fortsatte öka mellan 2021 och 2022. Samtidig stod utbetalningarna till idéburen sektor, ideella organisationer som kooperativ, stiftelser med inget eller begränsat vinstsyfte, stilla.
Statistiken visar att under de senaste 10 åren har kommunernas utgifter till privata utbildningskoncerner fördubblats. Mellan 2019 och 2020 fortsatte inköpen öka med 5 procent. Bara under 2020 pumpade landets kommuner ut 41,2 miljarder kronor till privata skolbolag.

Den fackliga tankesmedjan Katalys har tittat på hur shoppinglusten hos privata skolbolag skiljer sig mellan kommuner med rödgrönt respektive blått styre. Inte överraskande är det främst kommuner styrda av de gamla borgerliga allianspartierna som dyrt betalar privata vinstdrivna friskolor och utbildningsföretag med välfärdens skattemedel.
Men som alla känner till och har fått smaka på S-politiken öppnade också socialdemokratin en gång upp skolan för privatiseringar och har aldrig sedan dess haft ett ärligt uppsåt att ”Stoppa vinstuttagen” i skolan. Partiets paroller i valrörelsen var hycklande då de räknade med att de inte kunde få en riksdagsmajoritet bakom sitt förslag som var att ”begränsa vinstuttag” från skolan, inte ”stoppa”.
Katalys uttrycker det så här: ”Socialdemokratin har varit med och fattat beslut om privatiseringar. Men det är partierna på högerkanten som har varit pådrivande”.

Den nya statistiken på kommunernas kraftigt ökade utgifter till privata utbildningsaktörer måste leda till handling, protester och kamp för en skola i behov av resurser för upprustning, inte vinstutdelning till privata konton.
Då blåbruna koalitioner efter årets val erövrat den parlamentariska makten i fler kommuner hotar fler privatiseringar och plundring av allmänna medel. Bara en organiserad folkopinion och samordnad kamp för varje skola i varje kommun kan stoppa mångmiljardslöseriet och köra ut plundrarna från skolan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!