Kommunrevisionen granskar Niklas Nordström?

Alla hemska turer kring Niklas Nordström (S) måste granskas (Foto: Cim Ek / Flickr CC).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Niklas Nordström (S) avgick med buller och bång som kommunalråd i Luleå i höstas. Till en början påstod Socialdemokraterna att det berodde på ”akut stress” efter ”hat och hot” på sociala medier – sen framkom att Nordström hade anklagats för sexuella trakasserier – och samtidigt med detta sparkat kommundirektören som fått anmälan till sig. Nu kan härvan granskas av kommunens revisorer.

Liv Shange Moyo, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i kommunfullmäktige, säger:
– När jag fick informationen om detta till mig kontaktade jag direkt vår revisor Josef Esberg. Det är helt oacceptabelt att hantering av sådana här anklagelser inte granskas, både för den person som känner sig utsatt och för att förhindra liknande händelser i framtiden.
Sedan tidigare har revisionen granskat den konsultaffär som före detta kommundirektören Mikael Lekfalk (som sedan dess bytt namn till Gustavsson Roxell) var inblandad i, där han överskred sin budget med flera hundratusen kronor för att köpa in en ”personlig mentor”. 
Lekfalk hävdade först att köpet hade stöd hos den högsta politiska ledningen (det vill säga S-kommunalråden Niklas Nordström och/eller Lenita Ericson), men ändrade sig sedan. Den revisorgranskningen resulterade i att kommunstyrelsen tilldelades en ”anmärkning för bristande intern kontroll” av kommunfullmäktige, på revisorernas förslag.

Den nya granskning som nu diskuteras rör hur kommunen har hanterat Niklas Nordströms agerande. När kommunen skulle rekrytera en ny vd för ett kommunalt bolag sköttes rekryteringsprocessen till en början av vd:n för kommunens moderbolag, Roger Danell (som nu också har lämnat kommunen).
En av de sökande till tjänsten var den kvinna som har sagt sig vara utsatt för sexuella trakasserier av Nordström under en längre tid. Helt plötsligt togs dock ledningen för rekryteringsuppdraget över av Niklas Nordström. Den utlysta tjänsten gavs sedan till en annan sökande. 
Kommunrevisionen diskuterar nu att undersöka den rekryteringsgrupp som Nordström ledde, vilka ansökningar som fanns till tjänsten och hur de olika kandidaternas kompetens har bedömts och rankats.

När kvinnan gav sin berättelse till kommundirektören Lekfalk sparade han sin anteckning från mötet som ”minnesanteckning”. Kort därefter fick han dock sparken av Nordström, vilket innebar att vice kommundirektör Anna Lindh Wikblad fick ansvar för ”minnesanteckningen”. Hon beslutade snabbt att göra sig av med anteckningen och lämna den till det kommunala bolag där kvinnan arbetade, ett bolag som skulle likvideras inom några veckor. Revisorerna diskuterar även att granska denna handling och process.
– Det som egentligen också skulle granskas är det socialdemokratiska partiets hantering av den här frågan. Deras dåvarande högsta politiska ledare i Luleå har fått mycket allvarliga anklagelser riktade mot sig och det går inte att uppfatta deras agerande som något annat än att de från början till slut har försökt begrava hela frågan, säger Liv Shange Moyo.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!