Kongo: ”Värsta krisen i världen”

2006-07-28 14:51:23
I Kongo-Kinshasa utspelas ”världens största humanitära kris. Varje dag dör 1 200 människor.” Den bedömningen gör Jan Egeland, FN:s högste samordnare för katastrofer och krig (Svenska Dagbaldet 30 maj). Trots detta riskerar flyktingar från Kongo att utvisas från Sverige.

Den svenska regeringen planerar också att skicka 70 elitsoldater från SSG (Särskilda skyddsgruppen) till Kongo-Kinshasa (Demokratiska Republiken Kongo) inför de val som utlysts till den 30 juli. Hur allvarlig situationen är visas dock av att de tyska soldater som ingår i samma styrka kommer att vara stationerade i grannlandet Gabon. De ska enbart användas i undantagsfall och bara i huvudstaden Kinshasa.

”Världens dödligaste krig”

Det har gått tre år sedan de blodiga krigen 1996-2003 formellt avslutades. Men krigstillståndet har fortsatt, med väpnade strider i stora delar av landet. ”Världens dödligaste krig”, skriver tidskriften Time om Kongo-Kinshasa i sitt senaste nummer. ”Strider pågår i öster, där rebeller genomför plundring, våldtäkter och mord. Den kongolesiska armén, ämnad att vara både en symbol för och försvarare av det återförenade landet, har sin egen del i förstörelsen, med avrättningar och utplånade byar”, skriver Times reportrar som rest runt i landet.
Kriget och alla sjukdomar i dess spår har dödat fem miljoner människor sedan 1996. Det är fler än i något krig sedan andra världskriget, påpekar Flyktingar från Kongo i sitt PM till Migrationsverket.
Detta sker i närvaro av 17 000 soldater i FN-styrkan MONUC, som möter växande problem. Sedan 1999 har 74 FN-soldater dödats i Kongo och många soldater kidnappats av rebeller. Enligt Time överväger MONUC att bryta samarbetet med den kongolesiska armén och polisen på grund av uppsvinget i våldtäkter, dödande och tortyr som dessa utför.

Inget demokratiskt val

Valet den 30 juli kommer att vara långt ifrån demokratiskt. Även katolska kyrkan i Kongo, en av landet största organisationer, säger att valen borde skjutas upp.
Västmakternas verkliga intressen i Kongo avslöjas gång på gång. Fredsavtalet 2003 gjorde att fler utländska storföretag kunde delta i exploateringen av landets enorma mineralrikedomar. Valet i juli är ytterligare ett försök att skapa legitimitet för en regim som skyddar dessa bolags intressen. Samtidigt hoppas särskilt EU att valen ska minska antalet flyktingar från Kongo.
Detta förklarar att givarländer i Väst satsat över 400 miljoner dollar (2,8 miljarder kronor) på valet. Samtidigt har en vädjan från FN om akutnödhjälp så gott som helt nonchalerats. Hittills har FN fått in 94 miljoner dollar (678 miljoner kronor) av begärda 682 miljoner (4,9 miljarder). Och av de pengar som når Kongo försvinner en stor del i korruption.
Valen kommer inte att skapa lugn. Den svenska riksdagens försvarsutskott varnar för ”risk för upplopp och demonstrationer under valperioden. Folkligt missnöje kan komma att riktas mot soldaterna. Dessutom finns ett hot från inhemska och utländska väpnade, ofta kriminella grupper. Längs vägarna finns minor och odetonerat sprängmedel”. Riksdagsledamöter har också protesterat mot bristande sjukvård för de svenska elitsoldaterna (Dagens Nyheter 2 juni).

Utländska trupper?

Kongoleserna vill inte ha ännu fler utländska trupper som deltar i striderna. De klarar inte att skydda befolkningen, deras syfte är i första hand att skydda regering, myndigheter och företag, säger flyktingarna från Kongo.
Det är fortfarande högst osäkert om det över huvud taget blir några val. Men om de blir av kan kriget mycket väl blossa upp på nytt, beroende på resultatet. Presidenten, Joseph Kabila, och åtminstone en av de fyra vicepresidenterna, Jean-Pierre Bemba, har egna arméer. Dessutom finns en rad andra väpnade grupperingar.

Ett plundrat land

Den humanitära katastrofen i Kongo har sin grund i utplundringen av landet allt sedan 1800-talet.
Befolkningen på drygt 60 miljoner (ingen folkräkning har genomförts på över 20 år) skulle kunna äta sig mätta på vad som kan odlas på den bördiga jordbruksmarken. Landet har stora rikedomar i form av guld, diamanter, koltan (används i mobiltelefoner) med mera.
Kampen för en framtid för Kongo-Kinshasa måste föras mot både regeringen, lokala krigsherrar och Västmakterna.
Det behövs en socialistisk rörelse som försvarar demokratiska rättigheter inklusive försvar av minoriteters rätt och demokratisk kontroll av vapen. Genom förstatligande av gruvor och andra naturrikedomar, stopp för skuldbetalningar och avskaffad korruption skapas omedelbart resurser till mat och sjukvård. En sådan rörelse, med städernas arbetare i spetsen, stödd av ungdomar och fattiga på landsbygden, skulle möta enorm sympati i hela världen. Arbetar- och gräsrotsorganisationer internationellt skulle snabbt kunna erbjuda stöd, både pengar och stopp för vapenhandel och utsugning.
Situationen i Kongo-Kinshasa är ett resultat av den globala kapitalismen, som bara erbjuder en katastrof utan slut. Asyl för flyktingar från Kongo är ett minimalt första steg för att bryta denna utveckling.

Per-Åke Westerlund

Demonstration
• Stoppa diskriminering av flyktingar från Kongo-Kinshasa!
• Stoppa utvisningarna till Kongo!
• Nej till svensk trupp till Kongo!

Fredag 9 juni, kl 11.00
Mynttorget, utanför riksdagen
Arr: Flyktingar från Kongo

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!