Konstfestival i solidaritetens anda

av Offensiv

Gruppbild på deltagarna som tillsammans avslutade vad Walter Medina inte kunde: skriva ”Consulta Popular”, folkomröstning (Foto: Natalia Medina).

I söndags (den 7 juli) anordnade konstkollektivet BadArt sin årliga konstfestival till minne av Walter Medina, på initiativ från Natalia Medina. Uppskattningsvis 200 deltog under någon del av det 6 timmar långa eventet, där poesi, musik, konstverk och stenhuggning samlades i en eftermiddag i solidaritetens tecken.

Walter mördades 1973 i Uruguay av polisen när han skrev ”Folkomröstning” på en mur. Under flera års tid har Natalia Medina anordnat ett kulturevent för att minnas honom och hans modiga motstånd mot militärdiktaturen. Evenemanget har vuxit för varje år och var denna gången det mest välbesökta hittills. 

Kollektiv stenhuggning med Rob MacDonald (längst t.h) (Foto: Natalia Medina).

Evenemanget hölls på Cyklopen i Högdalen i södra Stockholm, och det uppskattades att över 200 besökte festivalen under dagen. 
En hörnsten i BadArtfilosofin är deltagande och gemensamt skapande, vilket manifesterades i den stenskulptur som alla deltagare fick hjälpa till att hugga ut. Ansvarig för skulpturen var konstnären Rob MacDonald, som säger att över 100 personer har hjälpt till att hugga ut verket, en stenmur med namnet Walter Medina och texten ”Consulta Popular” samt en knytnäve hållandes en pensel. 

Stenskulptur till Walter Medinas minne (Foto: Arne Johansson).

Dansaren Nico inledde festivalen och följdes av poesi från Mohammadamid Faqirzada och Anders Öfverström, och musik från Darl Your Killings samt Mimmi & Leo (från bandet The Fackpamps). 
Bland konsten fanns installationsverk, tavlor, textilkonst, teckningar, foton och projicerade videor från Alva Cederbygd, Shamiran Adam, Anders Öfverström, Vilgot Vesterlund Karlsson, Alice Damirjian, Sofie Carlson, Natalia Medina, Mittlevandejag och Rawromero. 
Festivalen avslutades med att alla frivilliga deltagare gemensamt målade färdigt Walter Medinas budskap på en banderoll: ”Consulta Popular”, för att hedra hans minne och fortsätta att främja yttrandefriheten, den konstnärliga friheten och klasskampen. Den kampen tar vi vidare idag.

Alla deltagare som Offensiv pratade med under dagen menade att kulturfestivalen var väldigt lyckad och inspirerande, där olika konstnärer och vänsteraktivister kunde utbyta erfarenheter, prata konst och politik, knyta nya kontakter och tillsammans njuta av en dag i solidaritetens tecken.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!