Koranbränningarnas många högerkrafter

Foto: Offensiv

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Koranbränningarna har dominerat media och svensk politik sommaren 2023. Sällan har så många olika krafter agerat där ingen av dem står på samma sida som arbetare och vanligt folk.

Det är numera vanligt med stora konflikter där det inte finns någon sida som arbetare och socialister kan stödja. I frågan om koranbränningarna handlar det om högerextremister, islamofober, den blåbruna regeringen, islamister, Erdoğans styre i Turkiet, diktaturen i Iran och svenska storföretag. Alla har sina egna syften och vill vända uppmärksamheten bort från ett växande missnöje underifrån.

För att vända utvecklingen behövs en självständig, demokratisk rörelse av arbetare och unga, socialister och vänster, som kämpar mot rasism, diktaturer, militarism och imperialism, I avsaknaden av en stark internationell arbetarrörelse har dessa aktörer fått allt utrymme.

Rasmus Paludan och extremhögern. De som bränner Koranen bryr sig inte ett dugg om yttrandefrihet, demokratiska rättigheter eller ens religion. De är ute efter att provocera, att stämpla troende muslimer och alla som kommer från Mellanöstern. Koranbrännarna känner att de har medvind med en SD-styrd regering som helst av allt vill utvisa så många som möjligt. Sverigedemokraterna har islamofobi som affärsidé, som Göran Greider påpekat. Extremhögern och nazistiska grupper har som uppgift att skapa splittring och därmed försvaga den gemensamma kamp underifrån som behövs. Koranbränningarna drabbar därför alla arbetare.

Den blåbruna regeringen. Den svenska ambassaden i Bagdad stormades och fick flytta hem till Stockholm. Regeringar runt om i världen har fördömt Sverige. Ulf Kristerssons regering vet inte vad den ska göra. Dess politiska vägvisare i SD, som Richard Jomshof, hoppas på 100-tals fler koranbränningar. Regeringen hänvisar hycklande till yttrandefriheten, att den ”inget kan göra”. Men anpassning pågår, för att säkra anslutningen till Nato och svenska storföretags exportvinster, inklusive affärer med diktaturer som Saudiarabien och Iran. 

Erdoğan och Nato. För Turkiets regering kommer koranbränningarna lägligt. Trycket på den svenska regeringen kan ökas eftersom det sista ordet om Nato ännu inte är sagt. Vapenexport, samarbete mot ”terrorism” (stor del av oppositionen i Turkiet, särskilt kurder) och om EU räcker inte. Var säker på att utrikesminister Billström kommer att fjäska än mer.

Reaktionen i Irak. 20 år efter USA:s invasion i Irak har en stor del av landets befolkning ingen eller liten tro på framtiden. Korrupta politiker, ofta med band till regimen i Iran, har styrt medan en stor del av befolkningen är arbetslösa och fattiga. Den globala kapitalismen har drastiskt ökat alla klyftor. Det har gett utrymme åt ISIS och politiker som den islamistiske populisten Muqtada al-Sadr, som av allt att döma stod bakom stormningen av ambassaden. Irak har sett vågor av kamp, med strejker, torgockupationer, ungdoms- och kvinnoprotester sedan 2010. Det behövs att dessa samlas till en politisk kraft mot både inhemska politiker och imperialismen.

Var säker på att utrikesminister billström kommer att fjäska ännu mer

Islamister och Iran. Dessa båda krafter, både den shiabaserade islamismen i Iran och sunnimuslimer som ISIS, har fått utrymme som självutnämnda företrädare för alla muslimer. Diktaturen i Iran styr i själva verket med blodigt våld och repression, riktad mot sin egen befolkning oavsett religion. Revolten i Iran under det senaste året visar det starka motståndet mot regimen, men behöver samlas i gemensam rörelse. Islamister i Sverige och i andra länder är högerkrafter som ställer stora hinder i vägen för en gemensam kamp mot rasism och kapitalism. Istället underblåser de splittring och ökade motsättningar mellan arbetare.

Socialister är motståndare till högerextremisters bränning av koranen. Men vi tror inte att lösningen ligger i nya lagar instiftade av högerregeringen. Det finns många sätt att kringgå lagar och en ny lag skulle kunna användas även mot andra som vill kritisera religioner eller religiösa företrädare. Dessutom finns redan en lag om hets mot folkgrupp.

Utrikesminister Tobias Billström har nu i ett brev till 57 regeringar i muslimska länder lovat att ”se över” ordningslagen om polistillstånd, ett övervägande de aldrig gjort när nazister fått tillstånd till sina marscher. Det visar att polistillstånd inte är något automatiskt utan en fråga om politik och kan påverkas.

Socialister är motståndare till alla högerkrafter, i Sverige och i andra länder. Det finns många exempel på hur stora rörelser slagit tillbaka högerextremism och nazism, i Sverige när nazistmarscher stoppats som i Kärrtorp 2013 och Göteborg 2017. Arbetare och unga har inga allierade i regeringar eller storföretag, vi måste samlas till gemensam kamp mot rasism, militarism och kapitalismens ökade klyftor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!