Kraftigt ökad smitta i Kina

Pandemin är inte över. Dödssiffran i Hongkong i mars har varit den högsta i världen per invånare (Foto: Wutthichai Charoenburi / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Även om antalet nya smittade minskar i Sverige och många andra länder är pandemin inte över. Tvärtom. I exempelvis Kina och Sydkorea, Vietnam, Thailand, Australien och Nya Zeeland har smittspridningen under de senaste veckorna ökat i en förfärande snabb takt.

I Hongkong har mer än 5,000 personer avlidit i covid-19 i år. Dödssiffran i Hongkong i mars har varit den högsta i världen per invånare.
”I slutet av februari reste Xi Jinpings utsände söderut till Hongkong där han bevittnade hur panik och kaos svepte genom finanscentret när liksäckar svämmade över från intensivvårdsavdelningar och bårhus medan staden kämpade för att hitta tillräckligt många kistor.” Så beskrev en tidning det fruktansvärda läget som har rått i Hongkong.
Under den gångna helgen rapporterades de första covidrelaterade dödsfallen på över ett år i Kina.
I Sydkorea har antalet nya smittade och döda i covid-19 slagit nya dystra rekord under mars. Den 17 mars rapporterades 621,328 nya fall och 429 döda, de högsta antalet nya fall och döda som har noterats i landet under ett dygn.
Smittspridningen i Fastlands­kina och Hongkong sker samtidigt som XI Jinpings diktatur tycks vara på att börja överge den ”nolltolerans” mot smittan som har varit regimens svar på coronaviruset efter de första katastrofala och misslyckade försöken att mörklägga utbrottet (covid-19 upptäcktes först i kinesiska Wuhan i slutet av 2019, men läkare som larmade om det nya viruset utsattes för hot och tystades ned).

Många äldre i Kina är ännu inte fullt vaccinerade och det kinesiska vaccinet har visat sig vara mindre verkningsfullt mot viruset än andra. Kina har också betydligt färre intensivvårdsplatser per invånare än flertalet andra länder.
Trots det signalerar diktaturen, i likhet med regeringar, att vi ”måste långsamt börja leva med viruset”; att priset för en fortsatt nolltoleranspolitik blir för ”högt” när landets ekonomi saktar in och diktaturen tvingas skriva ned de officiella tillväxtssiffrorna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!