Kräv ett stopp av användningen av PFAS

Försvarsmakten är en PFAS-bov då de använder det i brandsläckningsövningar (Foto: Jonas Helmersson/Försvarsmakten).

Efter initiativ av Kemikalieinspektionen i Sverige tillsammans med den tyska motsvarigheten UBA (Umwelt Bundesamt) har de gemensamt fått EU att förbjuda 200 PFAS-ämnen. Detta kan synas vara en framgång, men det återstår flera tusen PFAS-ämnen med liknande hälsofarliga miljöeffekter. 

I pressmeddelandet av generaldirektören för Kemikalieinspektionen Per Ängquist står det: ”Det här är PFAS-ämnen som sällan används, samtidigt som de är extremt svårnedbrytbara och dessutom ansamlas i levande organismer. Att vi har lyckats förbjuda dem är en framgång och en del av vår strategi för att på sikt fasa ut alla PFAS-ämnen”.
Försvarsmakten är i Sverige den största boven i spridningen och användningen av PFAS eftersom de använder sig av denna kemiska förening när de tränar brandsläckning på sina brandövningsfällt. 

Det kommunala vattenbolaget i Uppsala stämmer således försvarsmakten på 252 miljoner kronor. Men det finns flera rättsliga processer. Under våren dömde Blekinge tingsrätt det kommunala vattenbolaget i Ronneby till skadeståndsskyldighet till 165 privatpersoner för att ha orsakat dem personskador efter att under lång tid konsumerat väldigt höga halter av PFAS i kontaminerat dricksvatten.
Vi står idag inför en tickande miljöbomb där kommunerna får stå för de ökade kostnaderna för vattenrening med dyrbara kolfilter för rening av vatten. Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet kom i september 2020 med riktlinjer för maximala intag av högfluorerade ämnen. 
Enligt Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin riskerar flera av de svenska vattenverken inte klara av att uppfylla de nya gränsvärdena. Situationen är dessutom akut i ett flertal kommuner.

Vi arbetare måste kräva att ansvaret av föroreningarna tas av utsläpparen, vilken det i de flesta fall i Sverige är staten genom Försvarsmakten som ansvarar för.
Alla PFAS- och PFOA-ämnen måste förbjudas för att förhindra de katastrofala följder de har för människan och miljön. Låt inte producenterna av dessa hälsofarliga ämnen gå fria. Sätt globala förbud och ändra på lagstiftningen så att kemikalieindustrin inte kan fortsätta producera hälsofarliga ämnen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!