Krav på revansch i avtalsrörelsen

2006-12-13 12:29:53
Att topparna inom LO och Facken inom industrin till sist enat sig bakom det låga kravet på 3,9 procent i lönehöjningar, tystar inte kraven underifrån på mer. Nu väntar en het vår.

Krav på 1 200 kronor mer i månaden snarare än de 840 som 3,9 procent betyder för IF Metalls medlemmar förs nu enligt Dagens Arbete fram av ABB-klubbar med 3 000 medlemmar i bland annat Ludvika, Västerås, Landskrona och Piteå.
Rolf Häggman, klubbordförande på ABB i Ludvika, påpekar att det knappast fanns någon enighet i IF Metalls avtalsråd för ett par veckor sedan. Bert Johansson, klubbordförande på SSAB i Luleå, hade också stöd från hela stål- och metallindustrin för samma krav som nu ställs inom ABB.

Gruvtolvan: 4 000 kr

I Malmfälten upprepar Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö att gruvarbetarna tänker kämpa för 4 000 kronor i vårens lokala förhandlingar – en spottstyver jämfört med den vinst på 1,8 miljoner per anställd som LKAB gjorde redan 2005.

Revolt i Sif

Den revolt för 6 procent från tre av industritjänstemannaförbundet Sifs förhandlingsdelegationer, som försenade ledningens ja till låga 3,9 procent, har också mötts av stor sympati från IF Metalls medlemmar.
Samtidigt motsvarar 3,9 procent för Sif ett lönelyft på 1 200 kronor, vilket för IF Metalls del skulle vara 6 procent. Sifs förbundsordförande Mari-Ann Krantz tvingas nu för att bevara enigheten i förbundet att höja rösten mot den pågående plundringen av de stora företagsvinsterna.
Det blir en het vår.
RS/Offensiv föreslår:
  • Kompensera a-kassan.
  • Höjda lönekrav till 1 500 kronor mer och lägst 18 000 plus jämställdhetspott.
  • Rusta för strid i avtalsrörelsen.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!