Kräv skadestånd om du registrerats av nazister

2006-10-26 14:23:38
Över 90 medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna fanns i det nazistiska register som avslöjades i Helsingborg hösten 2001.

Registret avslöjades i utredningen av mordet på syndikalisten Björn Söderberg. En av de morddömda nazisterna, Hampus Hellekant, stod tillsammans med Simon Olsson och Magnus Andersson för registret, som totalt omfattade 1 336 personer.
I de domar som hittills utfärdats har Simon Olsson blivit skyldig att betala skadestånd på 10 000 kronor till de registrerade.
Även om brottsofferfonden meddelat att de inte betalar för ”databrott”, vilket innebär att skadeståndet riskerar att inte utbetalas, är det viktigt att markera mot nazistregistret.
Helsingborgs tingsrätt har i dagarna skickat ut ett brev till berörda personer, som uppmanas skicka in uppgifter på fem punkter innan den 30 oktober.

Här är ett förslag till svar:
1. Hur mycket Du i dag yrkar i skadestånd?
– Jag yrkar 10 000 kronor.
2. Om Du yrkar någon ränta. I så fall vilken och från när.
– Jag yrkar ränta enligt 6 § räntelagen på detta belopp från den 2 mars 2000.
3. Klargör att skadestånd yrkas av bara Simon Olsson; åtalet mot Magnus Andersson har som sagt ogillats.
– Jag yrkar skadestånd av Simon Olsson.
4. Skälet till att Du yrkat skadestånd.
– Jag är kränkt och hotad på grund av de personuppgifter som fanns på den CD-skiva som Simon Olsson lämnade ut. Simon Olssons kontakter i samband med detta, med den för mordet på Björn Söderberg dömde nazisten Hampus Hellekant, understryker allvaret av kränkningen.
5. Om du yrkar ersättning på några rättegångskostnader.
– Jag yrkar inte ersättning för rättegångskostnader.
Den som har frågor kan kontakta Rättvisepartiet Socialisternas partihögkvarter. Om du inte fått något brev, kontakta Helsingborgs tingsrätt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!