Krisande (S) vill ”vända blad” i Nordström/Lekfalk-affärerna

S vill begrava historierna och turerna kring Lekfalk och Nordström (Foto: Oskar Pettersson).

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

Efter att sanningen har kommit fram om varför det socialdemokratiska kommunalrådet Niklas Nordström avgick – att han anklagas för utnyttjande av anställd i beroendeställning – gör nu S allt för att den affären, tillsammans med kommundirektörens avgång, ska begravas.

Socialdemokraternas ”spin” dagarna efter Nordströms avgång, att allt handlade om ”hat och hot” på sociala medier, har totalt kommit av sig efter att S-toppen har avslöjats med att ljuga om de verkliga orsakerna.
Att Nordström avgick är i sig själv ett sätt att få historien att falla i glömska innan detaljerna når offentlighetens ljus. I och med att han inte längre är förtroendevald i Luleå har kommunen inte längre någon skyldighet att utreda händelsen, vilket de heller inte tänker göra.
Det kommunala bolaget, där den som ska ha utsatts jobbar, gör däremot en utredning. Det är dock hemligt på vilket sätt det kommer att ske.

Trots att många fler frågetecken har kommit fram kring före detta kommundirektören Lekfalks ”personliga mentor” planerar S och M inte för att kommunen gör någon egen utredning i den frågan heller, utan förlitar sig på den dysfunktionella kommunrevisionen som har inlett en utredning. 
Bland annat har media avslöjat att allt tyder på att ”mentorn” Lekfalk ska ha träffat under samma tid har varit bosatt i Nairobi i Kenya! Lekfalk har valt att inte kommentera uppgifterna.
Lekfalks mentor är toppen av ett isberg. Det visar Rättvisepartiet Socialisternas (RS) budgetgenomgång, där vi avslöjar att konsultkostnader har skenat under Nordströms tid vid makten – en ökning med 8 miljoner kronor under det senaste året!

– Vi kräver att konsultcirkusen stoppas genom ett köpstopp och en genomgång av befintliga avtal, säger Liv Shange Moyo, gruppledare för RS i Luleå kommunfullmäktige.
– Dessutom kräver vi en total genomlysning av Lekfalk-gate, en utredning där även kommunanställda är representerade.
– Om Socialdemokraterna verkligen menade allvar med att de är ”ett feministiskt parti” skulle de ha genomfört en egen utredning som parti av anklagelserna mot Niklas Nordström, oavsett om han har avgått som kommunalråd eller ej, säger Liv Shange Moyo.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!