”Krisen har nu passerat SSAB:s portar”

2012-09-27 11:26:53
Krisen i Europa har nu inträtt SSAB:s portar. En förlust på 700 miljoner kronor väntar för tredje kvartalet.

Produktionen vid SSAB i Luleå har länge legat på 80 procent, men är nu nere i låga 65 procent och så ser ­fallet ut på alla företagets stålorter.
Ett program för att minska fasta kostnader har nu påbörjats och förväntas vara genomfört under det första kvartalet av 2013 och bedöms ge en besparing på 800 miljoner ­kronor årligen. Men företagsledningen tror inte att det kommer att räcka.

SSAB:s platschef i Luleå, Stefan Enbom, säger i lokaltidningen NSD den 17 september att ”läget är nu så tufft att vi måste hitta alla vägar för att minska kostnaderna”.
Omkring 20 tjänster i Luleå kommer att försvinna och fackliga förhandlingar pågår.

Swebor stål i Jokkmokk har ­direkt drabbats av SSAB:s kris.
De förädlar deras råvaror och levererar stora mängder skottsäker plåt till SSAB. Efter semestrarna hade de ca 30 ton i orderböckerna, en siffra som brukar ligga på omkring 220 ton i veckan. Den första oktober går företaget från treskift till tvåskift och halva personalstyrkan är varslade på Swebor, som är en stor arbetsgivare i den lilla kommunen.

Men SSAB fortsätter att ge utdelning till aktieägarna, trots nedgången. De senaste fem åren har man gått i vinst med 12,6 miljarder kronor, varav 4,5 miljarder kronor gick till aktieutdelning. Till och med 2009, när företaget gick med miljardförluster, gav man ändå en utdelning på 324 miljoner kronor till aktieägarna! Året innan var det bästa året någonsin för SSAB och den dåvarande VD:n Olof Faxander fick en löneökning på 71 procent (pensionspengar ej ­inräknat), han ökade sin lön med 215 procent från 2006 till 2008. Åtta personer i SSAB:s koncernledning fick samman­lagt bonusar på 21 miljoner kronor. Det sista kvartalet av 2008 sjönk vinsten drastiskt och det visade sig snabbt vem som tvingades axla krisbördan; nämligen de 1 300 anställda som då varslades.

När det går bra för företaget roffar ledningen åt sig som om det inte fanns en morgondag och när morgondagen med tillhörande kris kommer varslas personal som om det vore det enda alternativet.
Frågan om förstatligande känns väldigt aktuell.

Josephine Landström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!