Krisen i Haiti bara förvärras – vilken väg ut?

Flygbild över huvudstaden Port-au-Prince. Våldet har ökat drastiskt i samhället, inflationen har nått 30 procent och rent vatten är en bristvara (Foto: Public Domain).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Sedan Haitis regering i september gick ut med att bränslepriserna skulle dubbleras har landet kastats in i en ny kris. Våldet har ökat drastiskt i samhället, inflationen har nått 30 procent och rent vatten är en bristvara.

Haiti är Amerikas fattigaste och minst jämställda land, där nästan 60 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen och tre fjärdedelar lever på under 60 kronor om dagen. Inflationen i landet har nått hela 30 procent under den nuvarande krisen, vilket ytterligare försvårar fattigdomen.
Inflationen har lett till stora protester, med krav på sänkta priser på mat och andra grundläggande varor. När regeringen i mitten av september gick ut med att bränslepriserna skulle fördubblas bröt det också ut protester.

Omedelbart efter att premiärminister Ariel Henry gått ut med prishöjningen på bränsle tog Haitis starkaste kriminella gäng kontrollen över landets största bränsleterminal. De ställde kraven på att premiärministern ska avgå och att priserna på mat och bränsle ska sänkas. Terminalen tillhandahåller 70 procent av landets bensin, vilket har skapat en stor brist i hela landet.
Sedan dess har många varit tvungna att promenera flera kilometer för att köpa mat och vatten då det knappt finns någon kollektivtrafik. Det är också svårt för många att ta sig till sitt jobb, medan bensin säljs på svarta marknaden för mellan 90 och 120 kronor per liter för de som har råd. Samtidigt har smutsigt dricksvatten lett till flera nya fall av kolera.

Enligt FN kontrolleras nästan halva huvudstaden Port-au-Prince av olika gäng, som har dödat hundratals människor de senaste månaderna. Gängvåld är inget nytt i Haiti, men det har trappats upp under krisen och det politiska vakuum som finns i landet.
President Luis Abinader i grannlandet Dominikanska Republiken har beskrivit situationen i Haiti som likt ett inbördeskrig. Mellan en maktlös och ointresserad regering och våldsamma gäng på gatorna är det vanliga människor som blir lidande.

Motpolen till gängens makt är inte den nuvarande regeringen, utan en enad arbetarkamp. Hade Haiti haft ett arbetarparti som kunde organisera och leda massorna hade gängen aldrig fått den makt de har idag. Det är nu massorna som behöver slå tillbaka mot gängvåldet och mot regeringens attacker.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!