Krisen i Sverige

2008-11-06 16:40:36
Sverige har med rekordfart gått in i en lågkonjunktur. Att kapitalismen går in i sin värs­ta kris sedan 1930-talet kommer att göra människor fat- tiga, arbetslösa, sjuka, hemlösa och utslagna. Behovet av att avskaffa kapitalismen är akut.

– ”Staten och kapitalet, dom sitter i samma båt”, sjöng Ebba Grön som bildades här i Rågsved. Det har väl aldrig varit tydligare än nu. Genom bankakuter och krispaket går miljarder från staten till de redan rika, sa Elin Gauffin, som höll i inledningen.
– Vi har länge förutspått den här krisen, medan borgarna har fått skriva om sina prognoser och länge förnekat. Det startade som en finanskris, nu är det en industrikris. Borgarnas standardsvar är att några få giriga bär skulden. En del ekonomer påstår att det handlar om psykologi. Men orsaken till krisen är kapitalismen och dess inneboende motsättningar. En återfödelse av marxismen är på väg. Karl Marxs ”Kapitalet” säljer som al­drig förr! berättade Elin.
Varslen ökar, framförallt inom fordonsindustrin. I oktober har över 15 000 varsel lagts.
– Vi kräver att räkenskapsböcker­na öppnas. Har ledningen slösat bort alla vinster som gjorts, så är det de som ska sparkas. RS kräver att bilindustrin förstatligas och ställs om till miljövänlig produktion, sa Elin.
Fackföreningarna är alltför passi­va, trots ilskan och kampviljan som finns.
– Metall gör inget motstånd mot attackerna. Vi har nu tagit initiativ till en demonstration i Göteborg, som ett första steg i kampen för att försva­ra jobben. Våra krav på förstatliganden har fått stort gehör, sa Kaan Öz- san, arbetare på underleverantören IAC och RS-medlem, i diskussionen.

Krisen slår mot kommuner och landsting. De ekonomiska överskotten kommer snabbt att ätas upp då arbetslösheten minskar skatteinkomster och kommunerna kommer att få öka­de kostnader då fler tvingas till social-bidrag.
– Västernorrlands landsting plane­rar nedskärningar på 300-400 miljoner kronor. Det finns inget motstånd! Att bygga en proteströrelse för att rädda vården är akut, sa Per Johansson från Sundsvall.
– Det behövs nationella protes- ter för skolan och vården, sa Jonas Brännberg, RS-kommunfullmäktigeledamot i Luleå.
Det diskuterades om bristen på motstånd, socialdemokraternas fortsatta anpassning högerut och fackfö­reningarnas passivitet.
– Socialdemokraterna säger ja till många av alliansens förslag. Vänsterpartiet säger: ”Vi ändrar inte åsikt men vi kan förhandla om allt”,
berättade Patrik Brännberg.
Arbetarkvinnor är en grupp som drabbas hårt av krisen.
– Män tjänar nu 31 procent mer än kvinnor. Nedskärningar i den
offentliga sektorn slår hårt mot kvinnor genom förlorade jobb, högre tempo, vilket ger fler sjukskrivna, och dessut-om har ju sjukförsäkringen kraftigt försämrats. Kvinnor får även göra mer arbete i hemmen, sa Anna-Maria Berggren Eriksson.

Det varnades också för att dagens situation riskerar att föda mer nationalism och rasism. Hotet från sverige-demokraterna och våldsamma nazist- grupper diskuterades.
– Arbetarklassen har en enorm styrka och kan ändra på riktningen i samhället. Men man måste vara medveten om den och kampen måste vara organiserad, sa Per-Åke Westerlund i avrundningen.
– Ingen kris är rätlinjig. Krisen kommer att bli lång, djup och utdragen. Det kommer att skapas nya möjligheter för socialister och andra som vill kämpa, avslutade Per-Åke.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!