Krishärjat och polariserat USA

En av många demonstrationer för mer resurser til skola och utbildning. Foto: Gage Skidmore

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

“Aldrig har mer stått på spel. Vi arbetare står inför det kombinerade hotet från pandemin, en ekonomisk kris och klimatförändringar.”
Så beskrevs läget i USA av Cora Bergantinos och Ryan Timlin, medlemmar i Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer i USA)  och ordförande i varsin lokala fackförening, några veckor innan valet.

Med snart 10 miljoner smittade och över 230 000 döda är USA det värst drabbade landet av covid-19. Veckan innan valet avlider omkring 1 000 per dag. “Läget kunde inte vara värre”, kommenterade USA:s främste smittskyddsläkare Anthony Faucidagen innan valet. Detta samtidigt som Trump och hans anhängare fortfarande förnekar smittrisken och dödstalen.
I början av oktober hade över 22 miljoner löntagare arbetslöshetsunderstöd. Bara hälften av de över 20 miljoner jobb som försvann i våras hade återkommit. Ersättningen från staten var 600 dollar i veckan fram till 31 juli, därefter 300 dollar. Många har nu svårt att klara räkningar och hyra (1 dollar motsvarar nästan 9 kronor).

En vecka innan valet pågick minst 50 större bränder på USA:s västkust, varav 18 i Kalifornien. Fler än 30 har dödats och över 100 000 tvingats fly från sina bostäder. I delstaten Oregon har över 4 000 kvadratkilometer förstörts. President Trump har samtidigt avskaffat miljöregler, gett fria händer till oljeindustrin och förnekat klimatvetenskapen.
Polariseringen är större än på länge. Högern och extremhögern har stärkts av Trump. Samtidigt som de senaste åren sett ökat antalet strejker, och både kvinnorörelsen och Black Lives Matter har samlat till rekordstora demonstrationer. Opinionen bland unga är att fler har en positiv syn på socialism än på kapitalism.
Kruxet i presidentvalet är att Demokraternas Joe Biden motsätter sig kravet på sjukvård åt alla, liksom är emot en Ny Grön Deal som den radikala klimatopinionen kräver. Hans kandidat till vicepresident är dessutom för fracking, den mycket miljöförstörande oljeindustrin.

Keely Mullen i Socialist Alternative skriver i en artikel:
“Tänk dig om Bernie Sanders i denna situation, istället för att ge upp när han gjorde det, kämpade för ett nytt parti för arbetande människor. Inom ramen för en global pandemi, ett uppror mot rasistiskt polisvåld och överväldigande stöd för sjukvård för alla och att beskatta de rika. De kunde ha svetsat samman miljoner unga och arbetande människor.”

Men Bernie Sanders, som samlade över en miljon entusiastiska valarbetare när han sa att samhället behöver inga miljardärer, kapitulerade istället för det Demokratiska partiets ledning. Det var ett hinder för utvecklingen av ett alternativ till de båda kapitalistiska partierna, men långt ifrån ett absolut hinder för fortsatt radikalisering.
Många miljoner amerikaner kommer att utan någon som helst entusiasm rösta på Biden. Demokratiskt styre innebär ingen progressiv agenda eller skydd mot något ännu värre än Trump.

Socialist Alternative går starkt framåt, både bland unga och arbetare, och står samtidigt för bygget av ett massparti för arbetare för att utmana Wall Streets partier med en socialistisk politik.

Hur stark är extremhögern?
“Högerkrafterna i USA är större, mer synliga och mer självsäkra än de har varit på många decennier”, skriver Elan Axelbank, Socialist Alternative. Men motståndet är starkare och behöver mobiliseras. Här är utdrag ur hans artikel:
En helhetsbedömning visar att majoriteten av samhället rört sig vänsterut – ett exempel är att Black Lives Matter i sommar var den största sociala rörelsen någonsin i landets historia, och den ökade antirasistiska medvetenhet som följde. Det återspeglas också i majoritetsstöd för sjukvård för alla och att stödet till fackföreningarna är det största på decennier.

Men den andra sidan av denna polarisering är en process där reaktionära idéer rotat sig i en del av samhället, en mycket mindre men växande del som dras mot höger.
Trumps rasistiska retorik och hans regelbundna vägran att fördöma högervåld har stärkt och skyddat farliga rasistiska och nationalistiska högerstyrkor.

Flera faktorer har bäddat för Trump och för extremhögern. Politiken under Obama och Biden var endast för superrika och företag. Det gjorde det möjligt för Trump att demagogiskt vädja till miljoner väljare vars levnadsstandard hade fallit i flera år.
Krigen i Mellanöstern och hets mot invandrare har också stärkt rasism och extremhöger.

Under sommarens BLM-protester har Trump hetsat mot vänstern och han vägrade att fördöma mordet på två BLM-demonstranter i Kenosha. I städer runt om i landet patrullerar tungt beväpnade miliser med vita nationalister mot BLM-demonstrationer och genomför antimaskprotester.
Southern Poverty Law Center rapporterar att antalet vita nationalistgrupper i USA ökade med från 100 år 2017 till 155 år 2019 (en ökning med 55 procent), vilket resulterat i en åtföljande ökning av det vita nationalistiska våldet.

Det går att stoppa och slå tillbaka dessa grupper. Efter det rasistiska våldet i Charlottesville 2017 kallade högerorganisationer till över 60 möten i dussintals delstater. Men efter att 40 000 personer stoppade deras sammankomst i Boston, ställdes den överväldigande majoriteten av dessa möten in.

Det behövs demokratiskt styrt kollektivt självförsvar mot rasisterna. I pågående protester som vi såg i sommar i Minneapolis, Portland eller Kenosha, bör utgångspunkten vara demokratiskt drivna möten i arbetarklassområden, särskilt områden med icke-vit majoritet, för att diskutera självförsvar. Detta bör stå i kontrast till ”militanta” aktioner från isolerade anarkister och andra som inte är förankrade med stöd i arbetarområden.
Men den stora faktorn i kampen mot extremhögern är arbetarkampen. En dags generalstrejk för alla arbetare i en stad skulle ha avgjort mycket mer effekt att tvinga tillbaka statliga styrkor och extremhögern och vinna segrar för rörelsens krav.

Krav mot rasismen behöver förenas med krav på sjukvård för alla, att skära ner polisen budget med minst 50 procent för att finansiera en välbehövlig social välfärd, beskatta de rika för att fullt ut finansiera offentlig utbildning, avskriva studenternas skulder, 100 procent förnybar energi år 2030 och mycket mer.
Det betyder att en av de mest angelägna uppgifterna för vår rörelse är att bygga ett nytt parti baserat på arbetande människors intressen, oavsett vem som vinner valet.

Hur viktig är Högsta domstolen?
Förra måndagen godkände senaten Amy Coney Barrett som ny domare i högsta domstolen efter en omröstning på 52-48, vilket skapar den mest konservativa domstolen på decennier. Vad betyder det? Andi Cuny, Socialist Alternative, förklarar:
Donald Trump hetsade fram utnämningen så att den skulle ske innan valet. Genom att bara erbjuda svagt motstånd mot den starkt odemokratiska nomineringsprocessen visade Demokraternas ledning åter sitt motvilja mot den typ av djärva massrörelser av arbetare och studenter, som är det enda sättet att permanent säkra viktiga rättigheter.

Amy Coney Barrett tillhör en högerextrem kristen grupp som heter People of Praise, som anser att kvinnor ska vara underordnade män och motsätter sig aborträtt och hbtq+-rättigheter. 2015-2018 tjänstgjorde hon i styrelsen för en skola som drivs av People of Praise som kallade hbtq+-personer en ”styggelse” och, vägrade att anställa homosexuella lärare.
Hon har vägrat att säga om hon anser att domen som gav aborträtt, Roe mot Wade, beslutades korrekt. Under förhören för Senatens rättsliga kommitté vägrade Barrett att erkänna klimatförändringens faktum som vetenskap.
Barrett har också visat att hon kommer att vara en fientlig kraft mot arbetare, genom domar mot arbetare som ville åtala sin arbetsgivare. Ett av fallen gällde rasistiska trakasserier. I förhören vägrade hon svara ifall hot mot väljare är olagligt.

Högsta Domstolens makt visas av att den i juli i år beslutade att arbetsgivare på religiösa eller moraliska grunder kan neka preventivmedel ingår i sjukförsäkringen.

Under åren har domstolen röstat för att tillåta polisens stop and frisk (stoppa och muddra), beslut riktade mot av fackföreningar i den offentliga sektorn, gett företag om oavsiktligt orsakar oljeutsläpp nästan straffrihet och accepterat företag som spenderar obegränsade pengar för att påverka våra val.
Men domstolen avgör inte allt. Segrarna i berömda högsta domstolsärenden rörande avgörande rättigheter, som Roe mot Wade 1973 (aborträtt) och beslutet om rätt till samkönade äktenskap 2015, vanns trots konservativa domare. De massiva segrarna vann man först på gatorna med dynamiska massrörelser för aborträtt och hbtq+-jämlikhet.
Fackföreningarna måste delta i sådana massrörelser, tillsammans med befintliga antirasistiska, miljö- och aborträttsgrupper.

Fortsatt kamp för Black Lives Matter
I oktober sköt och dödade polisen i Philadelphia Walter Wallace Jr, en svart man med en historia av psykisk sjukdom. Efter en sommar av uppror mot rasistiskt polisvåld, mobiliserades stora demonstrationer i västra Philadelphia inom några timmar, rapporterar Greyson van Arsdale, Socialist Alternative:
Wallaces familj sa att de hade ringt larmnumret 911 för att få en ambulans för att ge Wallace hjälp i en psykisk kris. Men enligt polischefen i Philadelphia har polisavdelningen ingen enhet för beteendehälsovård, så skickades en “vanlig” polispatrull.

Black Lives Matter uppnådde efter sommarens protester begränsade reformer på vissa ställen, inklusive avlägsnande av polis från skolor i vissa städer, förbud mot kemiska vapen i andra, och införandet av ”Breonnas lag” i Kentucky, Oregon och senast Virginia som förbjuder polisen att gå in hus utan att knacka eller annonsera sin ankomst, vilket skedde när Breonna Taylor dödades.
Men ofta har det saknats en demokratisk ledning och organisering av protesterna.Och i avsaknad av en sådan är det naturligt att upprörda demonstranter använder metoder som att krossa fönster och bränna polisbilar. Men dessa metoder kan inte uppnå den typ av systemförändring vi behöver. Vi behöver en organisering och rörelse mot det kapitalistiska systemet.

Demokraterna ger ingen väg framåt. När Joe Biden ombads svara på ”händelserna i Philadelphia” var de första orden ur hans mun att fördöma ”plundringen och våldet”.

Socialist Alternative står för att ansvariga poliser ska avsättas, åtalas och dömas. Vi behöver omedelbar samhällskontroll över polisen, med demokratiskt vald civil styrelse som har makten att avskeda polisbefäl för maktmissbruk eller anknytning till hatgrupper. Polisbudgetarna måste skäras ner och storföretag beskattas för att få medel till social service.
Bygg en kämpande, antirasistisk arbetarrörelse. Historiskt sett har svarta arbetare vunnit mest när de kämpar i en enad arbetarrörelse. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!