”Kristersson & Åkesson rena mardrömmen”

Den nya blåbruna regeringen är ett stort hot mot invandrare, arbetare, hyresgäster och välfärden. Samtidigt är Sverige och världen i början av ekonomisk kris. Många är oroliga och arga. Hur kommer motståndet att formeras?

Här är några svar på Offensivs frågor.

 1. Vad tycker du om den nya regeringen?
 2. Vilka är de största hoten?
 3. Vad skulle behövas istället?
 4. Var kommer motståndet att börja?
Johan Sand, sjuksköterska, Stockholm. – Det är en högerregering som har som mål att härska genom att söndra. Den försöker skylla alla samhällsbrister på invandrare, flyktingar och de eventuella rester av solidarisk politik som kan spåras i regelverk och lagar. – Att diskriminering, framför allt rasistisk sådan, görs till lag på flera områden. Det skulle medföra stora försämringar för alla och öka problembördan för alla som inte är privilegierade. – En politisk kraft som organiserar motstånd över gamla partigränser. Det finns förstås politiker som ogillar den nya regeringen, men det är inte detsamma som organiserat motstånd. Det är inte parlamentariska manövrer som kommer att kunna stoppa den brunblåa regeringens försämringar, utan massiva protester. – Bra fråga! Kan tänka mig bland hyresaktivister där det redan finns ganska färska segrar att ta utgångspunkt från, men det kan också vara någon annanstans. Till exempel inom äldreomsorgen? En hårt åtgången bransch som nu attackeras direkt av den nya regeringen med hot om språktester. En typisk attackmetod där man försöker skylla effekterna av sina egna nedskärningar på den hårt arbetande personalen. Både fack och pensionärsorganisationer borde protestera mot sådant svineri.
Ole Relander, lageransvarig, Lund: – Jag har inget gott att säga om den nya regeringen. Jag tycker inte regeringen känns särskilt stabil och ställer mig tveksam till att den kommer att vara i hela 4 år, med dagens kriser från flera håll.  – Högerpolitiken kommer att accelerera krisen. Ifall väggarna fortsätter att krympa runt människors vardagsekonomi till följd av prisökningar i samband fortsatta nedskärningar o attacker från högerpolitiken. – Detta tror jag är en cocktail som kan leda till explosiva motståndsrörelser. Det krävs dock att man synar högerpolitiken och mobiliserar för ett politiskt alternativ.
Carina Nordström, Pensionär, Boden. – Usch, jag försöker följa med vad den här regeringen planerar, och jag fasar. Med Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson är det rena mardrömmen. Migrationspolitiken är värst. Jag såg en som intervjuades i Aktuellt som sa han inte känner sig välkommen i Sverige. – Vi måste fortsätta kämpa, ja ännu mer. De kanske inte bryr sig, men jag vet att även de värsta diktaturerna kan störtas. Jag har varit på protester till stöd för kampen i Iran, senast i helgen, som är mycket inspirerande och gripande.
Amer Mohammed Ali, fordonsmontör, Västsverige. – Ulf Kristersson är känd för att sälja ut välfärden för en spottstyver. Det karaktäriserar hela den här regeringen, nya genvägar till de absolut rikaste.  – Sen har högern varit tydlig med att de vill trappa upp militariseringen och detta på bekostnad av välfärden. Arbetarbarn riskerar på så sätt att dras in i imperialistiska krig på ett sätt som saknar motstycke i svensk historia. Detta måste bekämpas och internationell solidaritet behöver bli ett ledord i kampen mot högern.
Boel Bernmark, 19 år, Stockholm. – Det är kasst att Sverigedemokraterna har så stort inflytande, fast de inte är i regeringen. Att Moderaterna dominerar regeringen, tillsammans med KD, gör att det blir en regering som godkänner alla steg tillbaka – skära ner välfärden, repression, att diskrimineringsskydd tas bort, och politik för att stoppa invandring. – Jag tror att klimatrörelsen kommer tillbaka som svar på regeringen, liksom antirasismen. Jag hoppas på facklig kamp som liknar kampen som vann mot marknadshyror. I miljö- och sociala frågor kommer fler unga att vara med.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!