Kristofer Lundberg utesluten: ”Man ger sig på de som anses som starka”

Uteslutningen av Kristofer Lundberg är ett övergrepp på demokratin. (Foto: Proletären).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Idag kom beskedet att förbundsstyrelsen för Hyresgästföreningen under skärtorsdagen fattade beslut att utesluta Kristofer Lundberg. De gör sig därmed skyldiga till ett oförlåtligt svek mot landets hyresgäster som blir av med den mest stridbara regionordföranden som, tillsammans med sin styrelse, tagit ledningen i kampen mot marknadshyror och satt de bästa exemplen på hur masskamp kan stoppa renovräkningar, ombildningar och utförsäljningar.

Brottet är dubbelt eftersom de samtidigt sprider direkta lögner om Kristofer Lundberg vilket innebär att de degraderar sig själva som trovärdiga ledare. Landets hyresgäster har därmed varken en kämpande eller en demokratisk organisation. 
Förbundsstyrelsen har också suspenderat den ledamot som genomfört bedrägeriet gentemot Angered föreningen. Medan hen får behålla sitt medlemskap blir alltså Kristofer Lundberg utesluten. Förbundskontoret meddelar idag att den under februari och mars tillfälliga regionstyrelsen (läs förbundsstyrelsen) beslutade att frånta själva Angeredföreningen sin beslutanderätt. Därmed förhindras den mest aktiva föreningen i Sverige från att agera. Detta är också historiskt och förkastligt. Protesterna kommer att fortsätta. Nu närmast på protestdagen den 18 april, som hundratals aktivister på Kristofer Lundbergs och regionstyrelsens initiativ planerat inför i över ett år.
– Ilska och besvikelse kokar i medlemsleden, vissa har redan lämnat andra kliver fram med mer engagemang.  Vi kommer göra vårt bästa för att bistå alla i kampen oavsett vilken väg de väljer att organisera sig i. I Göteborg pågår redan en diskussion om alternativ organisering som kan verka parallellt med HGF, säger Kristofer.
Uteslutningen följer den värsta traditionen av övergrepp mot demokrati inom pamp-styrda och S-färgade föreningar. Offensiv har intervjuat veteraner som själva blivit uteslutna.

Ragnar von Malmborg, utesluten ur Hyresgästföreningen.

Ragnar von Malmborg, utesluten ur Hyresgästföreningen två gånger:

Ser du ett mönster inom Hyresgästföreningen?
– Det har varit en lång rad av uteslutningar ur Hyresgästföreningen de senaste sex åren, vi pratar om ett tiotal. Det här har kantat Marie Linders tid som ordförande. Det startade med suspenderingen av Greger Björkegren 2014 några månader efter att hon tillträtt. Det har varit rättegång och dom kommer den 22 april. 
– Efter det följde ett antal försök till suspenderingar och uteslutningar. Jag tror att tidigare ordförande Barbro Engman gav Linder i uppdrag att göra sig av med Greger och tillsätta regionchefen Annika Billström, som någon sorts permanent konsult. Billströms projekt var att driva igenom Stockholmshyra (systematiserad hyressättning som är en variant av marknadshyra och som nu införs). 

– Hoten om suspenderingar och uteslutningar fortsätter hela tiden. Regionstyrelsen i Stockholm kräver en utredning om Billström som ledare, då regionkontoret i Stockholm inte fungerar. Men det blir istället förtroendevalda som utreds. Fredrik Eriksson blir utesluten vintern 2017. Sommaren 2017 blir jag själv, PO Brogren, Jan Bergström, Bror Sandström och en till uteslutna, som tillsammans bar på 150 år av erfarenhet av hyresgästengagemang.
– Det har hela tiden handlat om maktfrågor och att ledande tjänstemän har agerat mot förtroendevalda. Man ger sig på de som är anses som starka, slår ner på småsaker och låter de stora felen inom Hyresgästföreningen vara utan åtgärd. 
– Det är ett stort mått av partipolitik, med socialdemokratiska maktstrukturer. Det här är skadligt. Det tar mycket kraft från föreningen och de gör sig av med de mest driftiga. 
– Den här uteslutningen följer mönstret från tidigare: den anklagade får inte veta anklagelserna och får inte läsa utredningen. Det är väldigt allvarligt då Region Väst setts som ett föredöme för andra och tagit ledningen mot marknadshyror.

Känner du till något annat fall där en hel förening stängts av, som Angered nu blir (när förbundsstyrelsen hade ställt regionstyrelsen åt sidan och tagit över driften av regionen tog de enligt uppgift ett beslut att frånta Angered beslutanderätten)?
– Nej något sådant känner jag inte till att man gjort tidigare mot en hel förening. De struntar ju i alla formaliteter. Angereds styrelse fick ansvarsfrihet av årsmötet. Det borde vara det som gäller. 

Per-Åke Westerlund

Per-Åke Westerlund, Rättvisepartiet Socialisternas verkställande utskott och en gång utesluten ur SSU: 

På vilket sätt liknar uteslutningarna ur Hyresgästföreningen nu tidigare socialdemokratiskt ledda uteslutningar ur till exempel SSU och Elevorganisationen?
– Byråkrater i toppen av av organisationerna var och är rädda att tappa kontrollen när medlemmar blir aktiva. Och än mer om aktivismen riktas mot socialdemokratiska politiker som driver politiken högerut. Hela toppen i Hyresgästföreningen är socialdemokrater som försörjts av organisationer inom arbetarrörelsen under större delen av sitt liv. De har ingen väg framåt för sina organisationer och medlemmar.
– I alla dessa fall är både byråkraternas attacker och det stora motståndet mot uteslutningar samtidigt ett tecken på det stöd som kämpande socialister kan uppnå. Uteslutningarna går att driva igenom efter en lång period av smutskastning som skrämt och och passiviserat medlemmar.

Finns det internationella exempel, till exempel hur Corbyn behandlats?
– I helgen kom en ny rapport som visar hur anställda och högerpolitiker i Labourpartiet agerade för att bli av med partiledaren Jeremy Corbyn, som drev en vänsterlinje. Högertyperna jublade när det gick dåligt för deras eget parti, hittade på anklagelser och hade en hemsk intern jargong mot partiets vänster. 

PO Brogren, tidigare presstalespreson Hyresgästföreningen Stockholm och utesluten ur Hyresgästföreningen 2017:

Vad säger du om det här?
– Det är jätteviktigt att Angeredföreningen gav styrelsen ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2019 dvs då underskottet skapades. Angereds revisorer förordade ansvarsfrihet. Regionens revisorer har inte med det att göra. När de fått ansvarsfrihet av föreningen kan ingen annan komma och angripa Kristofer Lundberg som ordförande även för Angeredsföreningen. Så länge han inte anklagas för något brottsligt, men det gör han inte. Det handlar om bedömningar med mera.
– Jag har skrivit ett brev till Marie Linder om hennes uttalande att det här handlar om “medlemmarnas pengar, väldigt mycket pengar”. Jag frågar henne om hon känner till att Region Stockholm har haft underskott på 12 miljoner två år i rad, vilket blir 24 miljoner eller drygt 30 gånger mer än Angeredsföreningen. Vilken kontroll anser Linder detta tyder på och vilka sanktioner kommer hon att föreslå avseende Stockholm regionens ordförande Simon Safari?


Uttalanden till stöd för Kristofer Lundberg har strömmat in från hela landet. Här är en bit av ett brev från anställda på ungdomsgård och grundskola i Hammarkullen. Hela uttalandet och alla de andra uttalanden kan ni läsa från onsdag 15 april på hemsidan Kampandeforening.org

"Vi är upprörda och oroade och över vad som nu sker i Hyregästföreningen och det sätt på vilket ni har behandlat Region Väst, HGF Angered och Kristofer Lundberg. För en folkrörelse som Hyresgästföreningen måste ett starkt lokalt engagemang vara grundläggande. Har man inom rörelsen en person med det engagemang och den kunskap som Kristofer Lundberg besitter, speciellt i dessa tider när hyresrätten är ifrågasatt och införande av marknadshyror är på inmarsch, något som för era medlemmar i s.k utsatta områden kommer få katastrofala följder, är det oförklarligt att ni inte tar till vara på den kraften och det engagemanget. För oss och många med oss är ert agerande ett svek från ledningen för en rörelse som borde stå för helt andra värderingar än vad ni visar och gör nu."

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!