Kritiken från IVO: Ungas psykiska mående prioriteras inte

De långa köerna till BUP kritiseras av IVO. Köerna är ett resultat av nedskärningar (Foto: CC).

av Rock Lipponen // Artikel i Offensiv

Bara de senaste fem åren har Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) kritiserats över 40 gånger av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) till följd av de långa köerna. Ungas psykiska mående är inget som det satsas på. Det är uppenbart, eftersom krisen i barn- och ungdomspsykiatrin har pågått länge utan att någon förändring sker.

Det är Ekot som har rapporterat att BUP bara under de senaste fem åren har kritiserats över 40 gånger av IVO till följd av de långa köerna.
Vårdgarantin, som innebär att de som söker hjälp hos BUP ska ha fått en första bedömning inom 30 dagar, bryts ofta och många blir lidande. Att unga inte får stöd i sitt mående leder till ett ännu mer försämrat mående som i sin tur kan leda till missad skolgång och isolering. I värsta fall kan bristen på vård leda till så dåligt mående att barn och unga försöker begå självmord.

I Norrbotten är krisen djup. De nationella riktlinjerna säger att det per 10,000 barn ska finnas minst två barnpsykiatriker, vilket för Norrbottens del skulle innebära fem barnpsykiater.
I tidningen NSD slår Läkarföreningen larm om att det i Region Norrbotten bara finns två läkare på specialistnivå på Sunderby sjukhus – och de har just nu tjänster som bara motsvarar 1,25 heltidstjänster.
Tre av fyra barnpsykiater saknas alltså i regionen! Till det kommer bristen på sjuksköterskor, kuratorer och så vidare.

När pengarna i samhället går till de rikas miljardvinster istället för till vård och skola är det ungas mående och i värsta fall liv som offras.
Det krävs en upprustning av vården med extra mycket fokus på psykiatri och ungas hälsa

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!