Krönika: ”Allas rätt till fritid”

Britta Berggren

Många känner igen sig när man säger att det är svårt att hitta fritidsaktiviteter som funkar med ens vardag. För personer med funktionsvariation blir det ett steg värre, för att det måste funka både fysiskt och praktiskt. Måste du ha assistent med dig? Finns tid tilltaget så det räcker? Funkar det att komma till och från med färdtjänst? Har jag råd?

Jag gillar att rida och det är också bra för att mjuka upp muskler, töja ut mina spastiska muskler och träna balansen. Min hjärna får också uppleva det naturliga gångmönstret, som den sällan får annars. Det är som naturlig sjukgymnastik! 

Ridning är omöjligt för många i och med alla kostnader. Ett sätt att minska kostnaderna är att delta i en ridgrupp. Personer med funktionsvariation som vill rida har så olika förutsättningar så det finns ingen grupp som passar. Då blir du tvungen att betala för privatlektioner. Det är ännu dyrare. Stallet måste även vara tillgängligt och ha en lösning för hur du sitter upp på hästen. Hos kommunen kan stallet söka bidrag, men det känns som att bidragen är svåra att få.

Det ger så mycket att få ta ett ridpass – jag önskar att fler kunde få ta del av det! Det ger så mycket att få se naturens växlingar, när jag rider på skogsvägar och det är en otroligt härlig känsla att få vinden i ansiktet.

När jag rider har jag tre assistenter, två dagar i veckan i totalt 12 timmar. Mina assistenter har hästvana, så jag behöver inte köpa ridlektioner, utan ”bara” hyra häst. Med tre assistenter kan en leda hästen och de andra assistenterna gå bredvid ifall jag skulle tappa balansen. 

Många har inte den möjligheten: varken assistanstimmar, hästvana assistenter, tillgång till ett bra stall eller pengarna för att hyra häst. Jag är lyckligt lottad, alla borde ha möjlighet till träning och en meningsfull fritid! 

Det finns handikappidrottsföreningar utspridda över landet, som har mycket aktiviteter såsom friidrott, basket, innebandy, utförsåkning, simning, med mera. Om du själv har intresse, eller känner någon du tror skulle vilja pröva på, kolla svenska handikappidrottsförbundets hemsida: handikappidrott.se/svenskaparasportforbundet/

Jag hoppas att det kan finnas något för alla, både fysiskt, ekonomiskt och praktiskt! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!