Krönika: ”Backlashhögers kvinnohat dödar”

av Katja Hildén // krönika i Offensiv

De flesta känner nog till att Greta Thunberg hade ett finger med i spelet för att den för människohandel och våldtäkt misstänkta Andrew Tate kunde hittas och häktas. Han är bara en i raden av de kvinnohatiska män och kvinnor som formerat sig på den politiska högersidan. Det är hög tid att vi reser ett försvar för #Metoo, Black Lives Matters, hbtq-rörelsen och iranska unga kvinnornas otroligt modiga och enastående kamp.
I Sverige hopar sig exemplen på den misogyna backlashhöger som drabbar kvinnor och flickor oavsett politiskt läger, oavsett om kvinnor är lojala med eller bekämpar kvinnoförtrycket. Emil Eneblad, 21 år, ordförande för SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna kallade den tidigare SD-politikern Paula Bieber för ”jävla svenskfitta” i en intern SD-chatt. När det blev offentligt ursäktade han sig med påståendet att han inte riktat det mot just Paula Bieber, som om det skulle vara mindre fel att kalla vilken annan kvinna som helst för det.

Rebecka Fallenkvist, riksdagsledamot för SD, valde att ge Anne Frank, som torterades och mördades av nazisterna, en vidrig verbal sexuell kränkning. SD har bland annat använt sina privata och offentliga bidragspengar till att bygga upp en avlönad trollarmé som pumpar ut avhumaniserande och antidemokratisk propaganda som når hundratusentals.
Det kan vara lätt att glömma att bakom varje hatisk kommentar finns ett kapitalistiskt system som genom sin dagliga ekonomi bygger upp hierarkierna. Till exempel är kvinnors medianlön i Sverige 5 408 kronor mindre i månaden än mäns.
Avhumanisering är en fundamental del av kapitalismen som inte kommer att försvinna så länge kapitalismen existerar. Detta har nu blivit värre. Den nationalistiska högerns frammarsch är en del av den ekonomiska och politiska period som kapitalismen har gått in i. Extremhögern försvarar öppet både exploatering och förtryck.

Backlashhögern använder stora resurser för att normalisera kvinnohat främst bland de grupper av unga män som halkat neråt i den ekonomiska hierarkin. Istället för att föra gemensam kamp med oss andra arbetare och låg­avlönade riskerar dessa män att fastna vid rasism, sexism, transfobi med mera vilket slår neråt och egentligen bara gynnar dem som har makten.
Backlashen märks även genom att feministiska mål som uppnåtts nu hotas eller inskränks. I USA inskränks antiabortlagar och hur skolämnen tvingas överge vetenskaplig grund till fördel för patriarkal, religiös fundamentalism. Här i Sverige slår den ekonomiska politiken hårdast mot kvinnor med låga inkomster och de med låg utbildning är den enda grupp i Sverige vars medellivslängd inte har ökat på många år.

Men motmedicin finns på armlängds avstånd. När högern massivt formerar sig mot kvinnor, hbtq+-communityt, rasifierade och stora delar av arbetarklassen så behöver vi också organisera oss på nya sätt. Facken, inte minst lärarfacket, behöver agera för politisk, juridisk och ekonomisk inkludering av alla de grupper som idag angrips. Skolan behöver bli en spjutspets där lärare, elever och föräldrar tillsammans kan organisera manifestationer mot rasism, sexism och klassförtryck. Det finns många lyckade exempel på sådana aktioner både i Sverige och runtom i världen.
Det viktigaste av allt är gräsrotskampen. Socialistisk feminism är nödvändig eftersom den hela tiden kämpar mot kapitalismens ofrånkomliga kvinnoförtryck. Liberaler som påstår att de står på kvinnors, hbtq+-personers och rasifierades sida låtsas inte om att deras lojalitet med kapitalismen är mycket större och att den kräver ett förtryck av just dessa grupper.
En viktig lärdom från arbetarkampen från 1900-talet är hur förödande det var när förborgerliga ledare inom socialdemokratin sa att kvinnor, rasifierade och hbtq+-personer måste vänta med sin kamp för att vita, manliga löntagare prioriterades. Det är slut med det. Ibland tvingas olika grupper som diskrimineras att organisera sig separatistiskt. Men i längden behöver vi gå samman. Riktig socialism kämpar på alla fronter samtidigt, för endast så kan vi alla tillsammans vinna kampen för allas vår frihet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!