Krönika: Det är inte alltid så lätt

Ann-Christin HOLMSTRÖM

Min son går undan när det blir för mycket intryck från omvärlden. Garderoben är nu omgjord till en mörk och mjuk plats att stänga in sig på. Där får hjärnan vila och kroppen går ner i varv. Han har adhd och detta är en av hans strategier, att stänga in sig på en yta på 50×50 cm. 

Skolan har börjat och då börjar även våran strid för rätt stöd och rätt resurser. 

Enligt Skolverket ska nu distansundervisning kunna ske för elever inom NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) spektrumet. Detta är bra för det är många tusen elever som är hemmasittare idag och en stor anledning till detta är att det saknas tillräckligt med stöd och kunskap inom NPF. Det finns pengar att ge till skola man får omfördela och istället för vinster till företagen så kan man ge till skolorna. 

Mer specialpedagoger, mer utbildning om NPF. NPF anpassa lektioner, klassrum, matsalar och framför allt mindre klasser.

När det gäller adhd så måste man som pedagog och lärare tänka utanför boxen, barnen är som en kub som man i dagens skola försöker pressa in ett runt hål. Istället bör man göra hålet till en fyrkant, och med fler som jobbar i skolan finns det tid att göra såna anpassningar. Flickor har enligt forskning fått sina diagnoser senare än pojkar. Flickor är mer tysta – tar inte så mycket plats. För att se dom måste läraren ha tid och resurser. Att skolan måste samarbeta bättre med föräldrar är ett förbättringsområde – idagsläget får många en soc anmälan på sig av skolan för att frånvaron är för hög. 

Men att frånvaro är för hög är för att skolan inte ger tillräckligt med stöd men då anmäler man istället föräldrar för bristande i sin föräldra roll. Detta är otroligt skevt och man som skola och huvudman inte tar ansvar. Att samarbeta är A och O.

Det kostar men det måste få kosta. Föräldrar ska jobba oxå på sidan av striden för en skolgång som fungerar. Många går in i väggen. Stress och andra sjukdomar kommer som ett brev på posten för många av oss, att kämpa mot Försäkringskassan p g a egen stressjukdom är ytterligare en grej man ska fixa. Reglerna för Försäkringskassans omvårdnadsbidrag har ändrats, vilket gjort det svårare att få bidrag för inkomstbortfall Många jobbar deltid för att kunna finnas till för barnet och får lägre inkomst. Gör det enklare och lättare att få detta bidrag, det är alltid en liten hjälp. Utökade föräldrautbildningar om NPF, föräldragrupper är en bra grej som finns i några städer.

Satsa på barnen. Det är alltid det bästa! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!