Krönika: ”Det är nog nu!”

Pamela Möller-Ajani.

av Pamela Möller-Ajani // Krönika i Offensiv

Vart femte hushåll i landet har fått sämre ekonomi under coronakrisen. För vissa betyder sämre ekonomi en inställd semesteraktivitet, eller en läskflaska mindre i månaden, men för många av oss som bor i hyresrätt betyder sämre ekonomi att vi inte har råd att gå till tandläkaren fastän tänderna värker, att vi inte har råd att köpa nya skor till barnen fastän skorna klämmer, att vi måste skrapa ihop de sista små kronorna som är kvar för att ha råd med mat på bordet i mitten på månaden – och i vissa fall att vi inte har råd att betala hyran. 

Företagen har fått lättnader under coronakrisen. Men vad har vi fått? Vad har de fattigaste i Sverige fått? Vi har fått höjda hyror! Både privata och kommunala bostadsbolag har höjt sina hyror! En stor andel hyresgäster har till och med fått retroaktiv hyra fördelad på tre månader, alltså dubbel höjning dessa månader. Det här är en politisk fråga, det är en fråga om omfördelning. Politikerna kan och borde göra något åt det här! Vi kräver hyresfria månader under coronakrisen.

Om bostadsbolagen och regeringen får som de vill kommer bostadsbolagen snart att få sätta precis vilka hyror de vill. Regeringen har nämligen beslutat att utreda marknadshyror. Snart kan vi få hyreshöjningar på uppemot 50 procent.
I Bergsjön finns idag en av Göteborgs aktivaste lokala föreningar som samarbetar med olika aktörer. Denna lokal vill Familjebostäder och politikerna stänga och flytta till en mindre lokal de kan boka in sig på, vilket kommer att förstöra hela verksamheten. Istället vill de bygga nya fräscha lägenheter med extremt höga hyror i ett redan hårt ekonomiskt utsatt område. Detta är inte okej.
Detta angrepp från fastighetsbolagen kan inte beskrivas som annat än omänskligt och hänsynslöst. Den visar att fastighetsbolagen prioriterar vinstjakt framför mänsklig hänsyn. 

Detta är en politisk fråga. Politikerna är valda för att representera befolkningen. 80 procent av befolkningen säger nej till marknadshyror. Den politiker som röstar för marknadshyror representerar inte folket, utan bara en liten grupp rika fastighetsägare.

Det är nog nu! Vi kräver hyressänkningar – inte hyreshöjningar! 
Vi kräver en värdig och mänsklig bostadspolitik!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!