Krönika: ”Dödsskjutning, poliser och marknadshyror i Husby”

Krönikören Arne Johansson.

av Arne Johansson // Krönika i Offensiv

Frågan är vad som just nu oroar de boende i Husby mest: coronapandemin, måndagseftermiddagens fruktansvärda dödsskjutning framför ögonen på små skolbarn eller den utredning om marknadshyror som presenterades på fredagen.
Själv hörde jag inte skotten, men förstod av den polishelikopter som hovrade över stadsdelen under hela min eftermiddagspromenad på Järvafältet att ett nytt allvarligt våldsbrott hade inträffat. 
Dagen efter dominerades Husby torg av polispatruller, väktare, ett par politiker, stadsdelsförvaltningens krisstödjare, fältassistenter och medborgarvärdar. Skotthål i Folkets Husbys fönsterrutor vittnar om kulor som flugit tvärs över torget och som utan någon som helst hänsyn avlossats mitt i eftermiddagsrusningen. 
En grupp allvarliga små barn vid en av de två platser där människor börjat lägga blommor och ljus berättade att de själva sett den flyende mannen skjutas och falla ned just där vid sidan av gamla Husby träff, nära Husby gårdsskolans lågstadier.
Den mycket stora insats av polis och väktare som på senare tid mobiliserats mot gängkriminaliteten tycks hittills ha haft begränsad effekt. Den skjutne 28-åringen sägs själv ha haft ett tungt brottsregister. Sent samma kväll sköts en man ihjäl även i Hjulsta på andra sidan Järvafältet; ännu oklart om det haft något samband.

Rosor vid mordplatsen (Foto: Arne Johansson).

Det som hänt är inte bara en katastrof för såväl offrets som förövarnas familjer. Hos många av stadsdelens barn och deras föräldrar är detta mycket traumatiserande händelser, som ytterligare sänker ett länge underminerat framtidshopp. 
När Norra Järva Stadsdelsråd, Ort till ort och Hyresgästföreningen Järva som ett led i kampanjen Nej till marknadshyra på lördagen samlade ett drygt hundratal vuxna och många barn till att Grilla mot marknadshyror nere vid Husby gård var det en självklarhet att inleda manifestationen med en tyst minut. 
Vad nästan alla borde begripa är att skenande klassklyftor, bostadssegregation, fattigdom, trångboddhet och fallerande skolor som sänker utsikterna till ett fast jobb hör till de mest uppenbara faktorer som driver ungas rekrytering till gängkriminalitet, samtidigt som allt detta har förvärrats av pandemin. 
Att i detta läge föreslå ett nytt systemskifte till marknadshyror som systematiskt förvärrar läget på alla dessa punkter och undergräver barns möjligheter till studiero i hemmen är en närmast ofattbar provokation som de flesta på manifestationen vid Husby gård insåg måste trigga till ett massivt motstånd.

Grilla mot marknadshyror i Husby samlade många.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!