Krönika: En välbehövd titthålsoperation

Vilgot Karlsson.

Vilgot Karlsson

”I det klägget ingår politiker, journalister, pr-konsulter, rådgivare, mediatränare. Och så går de runt där, och de dricker sina roséviner och de kindpussas och de utvecklar någon form av relation. Någon gång emellanåt måste de bråka lite grann med varandra för att upprätthålla fasaden att de är på olika sidor, men i själva verket håller de ihop och hänger ihop. Och de tycker om det”.
Så beskriver Håkan Juholt klägget i Tomas Alandhs SVT-dokumentär ”Partiledaren som klev ut ur kylan” från 2021. Juholt hade redan 2012 identifierat klägget som ”en smet av makthavare inom media och politik som umgås privat” i en SR-intervju med Tomas Ramberg: ”Det är ett klägg. Och de byter tjänster med varandra: du får det av mig så får jag det av dig. Jag får den nyheten av dig där och jag lyfter fram dig där. Och de kliar varandra på ryggen och de växer gemensamt upp.”

Klägget är den bästa beskrivningen av hur politiker, kapitalister och deras propagandister samarbetar för att gynna varandra. De klibbar ihop, byter titlar med varann, eller sitter på dubbla stolar. Trippla stolar. Fyrdubbla stolar.
Klägget är också namnet på ett nytt välbehövt granskningsinstitut som grundats av folkrörelsen och kampanjplattformen Skiftet, med syfte att granska och avslöja ”klägget som undergräver vår demokrati”.
Det är en välkommen titthålsoperation som dyker ned i lobbyismens grumliga vatten och belyser problemet, namnger personerna och konkretiserar den annars väldigt luddiga metamorfos som sker när ”oberoende skribenter” opinionsbildar på uppdrag av Näringslivets Mediaservice, när före detta partiledare förvandlas till ”konsulter” eller när en styrelseledamot för en friskolekoncern förvandlas till skolminister.

Före detta statsministrar tar gärna det mikroskopiska karriärssteget från politiken till lobbyföretagen, från Riksdag till Krigsdag. Bland exemplen syns Göran Persson (S) som tog jobb på JKL och numera jobbar (läs: lobbar) för Lumo Advice med kunder som krigskoncernen SAAB, Fredrik Reinfeldt som tidigare var styrelsordförande för greenwashingsamarbetet EITI (Extractive Industries Transparency Initiative) och Carl Bildt (M) som satt i styrelsen för folkbrottsåtalade Lundin Oil och numera sitter i styrelsen för pr-företaget Kreab som bjuder SD på middag och gärna propagerar för Kina och Ryssland.

I den närmsta nutidshistorien ser vi hur den socialdemokratiske Natoförhandlaren Oscar Stenström belönades med en rådgivartjänst på Wallenberg Foundations, före detta statsminister Stefan Löfven (S) värvades som ”rådgivare” (läs: lobbyist) åt det krigsprofiterande lobbyföretaget Rud Pedersen, och ÖB Micael Bydén sade att Sverige ska förbereda sig för krig samtidigt som han startade eget företag och snart ska ägna sig åt ”strategisk omvärldsanalys”.
Det är inget sammanträffande att Persson, Reinfeldt, Bildt, Stenström, Löfven och Bydén alla fick en inbjudan till statsminister Ulf Kristerssons 60-årskalas, som betalas med skattepengar. Klägget minglar och kindpussas. Men utanför Rosenbad stod en samling demonstranter och ställde frågan vi alla vill ha svar på: ”Vad blir notan?”■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!