Krönika: ”Hell man! och Boooou! Veng”

Stefan Lundqvist.

av Stefan Lundqvist // Artikel i Offensiv

När Uppdrag granskning (UG) i förra veckan återigen drog ner byxorna på bidragsfifflande riksdagspolitiker blir jag tyvärr inte överraskad, men förbannad och, ja, ändå förvånad.
Vi är 8 miljoner som nyss har deklarerat förra årets inkomster och på heder och samvete intygat att våra uppgifter stämmer med verkligheten. Våra deklarationer granskas och har vi fifflat åker vi dit och kan bli dömda för skattebrott. ”Våra förtroendevalda” får tillgång till en rad privilegier och gräddfiler när de väljs in i riksdagen.
Förutom höga löner får de till exempel årskort på flyg och tåg, sjukvård, pensionsförmåner med mera. De kan också få bidrag för ”övernattningslägenhet” om de har sin permanenta bostad och är folkbokförda längre bort än 50 km från riksdagen. Rimligt om så är fallet. Men det går ingen nöd på dem om man säger så.
Ändå är det likafullt här giriga politiker kan fuska då de behandlas som ett ”frälse” vars ansökningar varken granskas eller ifrågasätts. Förmånerna får de folkvalda själva ta ansvar för, menar talman Andreas Norlén.

UG avslöjar i Maktens bostäder att riksdagsledamoten Jörgen Hellman (S) uppgett att hans permanenta bostad är Simonstorp strax utanför Vänersborg. UG kollar och torpet visar sig vara ett litet ruckel med trasiga fönster, hål i väggen, utan godkänt avlopp och fungerande toalett. Hellman påstår i programmet att han vistas där 2-3 gånger per år. Om Jörgen blir nödig har han fått lov att skita på toaletten i grannbondens ladugård åtta minuters gångväg bort. Men inte oväntat har ingen sett honom på muggen.
Genom att folkbokföra sig i rucklet har Hellman, trots att han bor i Stockholm, snikit åt sig både traktamenten och bidrag för övernattningslägenhet. Summa summarum 699 000 kronor sedan 2015.
– Hell man! Du är Skatteutskottets ordförande och har en årsinkomst på över en miljon kronor!
Jörgen Hellman blev efter avslöjandet några få månader före valet omöjlig för (S) och avgick omedelbart från alla sina politiska uppdrag.

Helena Bouveng, moderat rikdagskvinna och även hon ledamot i skatteutskottet, är en högerpolitiker med hög svansföring ivrig att skälla på ”bidragsberoende” lågavlönade, arbetslösa och sjuka för att inte arbeta mer.
Nu avslöjades hon av UG själv som en stor bidragsfuskare där hon utnyttjar rätten till ersättning för övernattningslägenhet och traktamenten. Bouveng har folkbokfört sig hos släkt i Vetlanda, samtidigt som hon både har haft bostadsrätt och 2020 köpt hus på Värmdö 3,5 mil från riksdagen. Där är idag bara hennes pojkvän och dotter folkbokförd – inte Helena.
Sedan 2017 har hon på detta sätt roffat åt sig 390 000 kronor. Bouveng har fortsatt förtroende från sitt parti och tänker inte avgå. Trovärdigheten? Moderata skygglappar – överklassen tar inte order från public service!

Jörgen Hellman och Helena Bouveng är inte de första och blir inte heller de sista politiker som avslöjas med fingrarna i syltburken.
De är politiska karriärbroilers av sina respektive partiers högerkurs med borgerliga osolidariska värderingar, Var smart och berika dig! Sköt dig själv, men peka finger och slå mot andra.
Återstår nu att se om riksdagsförvaltningen anmäler fusket, om åklagare väcker åtal eller om Hellman och Bouveng visar sig utgöra ett ”frälse” från skatteutskottet som står över ”lag och rätt” för vanliga människor. Har dessa förtroendevalda inte insikt själva borde de såklart avsättas och avkrävas att betala tillbaka alla de 1 089 000 skattekronor de förvaltat ned i sina egna fickor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!